Ikke kun syge mennesker


Ikke kun syge mennesker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DRØMMEJOB: Cita Hoel var aldrig i tvivl om, at hun skulle være praktiserende læge
Det nyfødte barn ligger trygt i sin moders favn. Den lille pige blev født en måned for tidligt, men er nu, to uger efter, i fin form.

- Jeg har seks måneders barsel, men så vil jeg også tilbage til patienterne. Jeg er så nyetableret, og jeg vil helst ikke glemme patienterne, og de må heller ikke glemme mig, siger moderen, 39-årige praktiserende læge Cita Hoel, som for halvandet år siden - efter 18 års uddannelse - endelig kunne få sin egen praksis i Odense, som hun deler med sin kompagnon.

Når det hele vælter

At det er Cita Hoel, der optræder i disse spalter som dagens drømmejobber, illustrerer på fineste vis bagsiden af medaljen ved det job, som Cita Hoel elsker.

- Travlheden er det værste. Der er nogle dage, hvor der er så mange akutte patienter, at det hele vælter. Så er det ikke muligt at give patienterne den tid, man gerne ville, siger hun og fortæller, at så er det sjældent, man kan bruge tid på andet end patienterne.

Barselsorloven gjorde, at hun alligevel havde tid til at fortælle om sit job til Stiftstidende. Ingen af hendes kolleger kunne presse sådan et møde ind i den overfyldte mødekalender.

Fra vugge til grav

Når Cita Hoel ikke er på barsel, arbejder hun 25 timer om ugen i praksisen, og så er hun vagtlæge nogle dage om måneden.

Det skal finansiere hendes investering i praksisens goodwill. Nye læger skal nemlig betale for at overtage patientkredsen.

Cita Hoel bestemte sig tidligt i sin uddannelse for, at hun skulle være praktiserende læge frem for at arbejde på et hospital.

- På et hospital ser du kun patienterne ved indlæggelse, og så måske, når de bliver skrevet ud. Men som praktiserende læge ser du dem igen og igen. Så du kender dem, og når de bliver syge, kan du sætte det i relation til hele deres liv, og ind i en sammenhæng. Jeg ser folk fra vugge til grav - bogstaveligt talt, siger hun.

Der er 2200 patienter tilknyttet Cita Hoels praksis. Hver dag kommer 15-25 af dem forbi hendes kontor. Derudover tager hun på sygebesøg, blandt andet hos de af patienterne, der bor på plejehjem.

- At være praktiserende læge er ikke kun at tage sig af de syge. Der er også forebyggelse, graviditeter og børneundersøgelser, så jeg oplever hele spektret af menneskelivet - der er glæder og sorger, sygdom og sundhed, siger hun.

Mange patienter kommer til Cita Hoel med et lille problem, der viser sig at være en undskyldning for at fortælle om problemer i parforholdet, på arbejdspladsen, eller med børnene.

- De ting, vi før diskuterede med familien, vennerne eller præsten, er der en tendens til, at folk går til lægen med i stedet for, siger Cita Hoel.

Ligtorne og cancer

Det sker, at patienternes problemer er meget små.

- Man skal have respekt for patienterne, uanset hvad de kommer med. Måske kommer de med en ligtorn, men så tager jeg tid til at sende dem videre til en fodterapeut, siger hun.

Andre gange er problemerne ikke uskyldige, og så er det Cita Hoels ansvar, at patienten kommer videre i systemet, og for eksempel ind i en behandling mod cancer.

- Det ligger i lægerollen, at det er meget ansvarsfuldt, og det vænner man sig til. Men angsten for at overse noget, den er der. Men det har også en positiv drivkraft, siger hun.

- Det er jo et puslespil at finde ud af, hvad en patient fejler. Man prøver at stykke nogle detaljer sammen til en sammenhæng, og med sin viden og erfaring kan man finde frem til en konklusion, siger hun.

De andre kan slå søm i

I dag er Cita Hoel overbevist om, at hun fortsætter som praktiserende læge, indtil hun skal pensioneres.

- Det skulle da lige være, hvis der er blevet så ulideligt travlt, at der ikke er tid til patienterne - det er vigtigt, at de føler, at man er 100 procent nærværende, siger hun.

- Generelt er det utroligt vigtigt, at man har evnen til at koncentrere sig om patienten. Det kræver en basal evne til at kommunikere godt med patienterne og opnå deres tillid. Uden tillid kan man ikke være en god praktiserende læge, siger Cita Hoel og fortsætter:

- Det er helt klart, at der er nogle læger, der er bedre til at stå og slå søm i et ben, men det er der jo også nogen, der skal gøre, siger hun.

Ikke kun syge mennesker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce