Lige nu går det rigtig godt med at sælge biler i de fynske bilforretninger. Men i efteråret stod salget fuldstændig stille, og det tager pyntet af branchens økonomiske resultater for 2017.

Der er masser af kunder i de fynske biludstillinger for tiden. Nytårsarrangementer, konkurrencer og tilbud har lokket tusinder af fynboer ud for at kigge på bil - og mange af dem skriver under på en slutseddel.

- Januar har været helt forrygende, det ser godt ud, siger Brian Bøllingtoft, der ejer syv bilforretninger, blandt andet Karvil i Odense.

Derimod var 2017 en smule under niveauet fra året før.

- Det hele stod stille i september, da der blev forhandlet nye bilafgifter, og det tab fik vi ikke hentet ind igen, siger han.

Autoriserede værksteder vinder

Det billede genkender Jesper Larsen, der ejer C.A. Larsen, som er den bilforhandler på Fyn, der har det største overskud.

- Det har været et blandet år. Isoleret set er det gået rigtig godt for os, og vi har vundet markedsandele. Men vi er ligesom resten af branchen ramt af afgift-forhandlingerne, så sammenlagt har det kun været et OK år. Resultatet lander ikke langt fra 2016-tallet, siger han.

Bilforhandlere lever ikke kun af at sælge bilerne, de har også store værksteder, som tager sig af dem senere.

- En af årsagerne til vores succes er en fortsat fremgang på værkstedsdelen. Kunderne er loyale og kommer tilbage til os med deres bil, siger Jesper Larsen.

Værkstedsmarkedet blev liberaliseret for nogle år siden, og alle eksperter spåede, at de mindre, såkaldt frie værksteder ville overtage mere og mere arbejde fra de store, såkaldt autoriserede værksteder.

- Det er ikke sket - tværtimod. Det klare billede er, at det er gået modsat. Det er åbenbart lykkedes de autoriserede at holde på kunderne, siger han.

Butikker overlever

På samme måde har det været en fast forudsigelse, at antallet af bilforretninger ville falde kraftigt.

- Det er heller ikke sket. Der er blevet færre ejere, men når jeg ser mig omkring, er der lige så mange forretninger som før, siger Brian Bøllingtoft.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Se tallene: Sådan klarer din bilforhandler sig

Se tallene: Sådan klarer din bilforhandler sig