I tilfælde af lockout: Slut med bacon og bøffer

Her er slagtesvinene blevet delt i to og hængt op. Det er når, dyrerne kører igennem slagteriet på denne måde, at den såkaldte båndkontrol kan blive udført af enten dyrlæger eller tilsynsteknikere. Arkivfoto.

I tilfælde af lockout: Slut med bacon og bøffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis den varslede lockout bliver en realitet, vil det påvirke én bestemt funktion hos danske slagterier, som får hele maskineriet til at gå i stå og bremse produktionen af kød.

Hvis der bliver lockout i Danmark, kommer det til at gå ud over slagterierne, som må stoppe produktionen af kød.

Inden de danske slagtegrise og kreaturer kommer til at ligge i en kølemontre, skal de blandt andet tilses af en tilsynstekniker.

- Tilsynsteknikeren er ham, som udfører båndkontrollen. Det vil sige, når dyrene er blevet delt i to og hængt op i kroge, så kører de igennem slagteriet på et bånd. Dér tjekker tilsynsteknikerne, om dyrene ser sunde og raske ud, så de kan komme videre i systemet, forklarer Lars Poulsen, som er afdelingschef i fødevareafdelingen hos brancheorganisationen Danske Slagtemestre.

Det er både dyrlæger og tilsynsteknikere, som udfører diverse kontroller på danske slagtedyr. Ifølge Lars Poulsen ville dyrlægerne i princippet godt kunne overtage den såkaldte båndkontrol, som tilsynsteknikerne udfører.

- Men fordi man ikke må overtage konfliktfyldt arbejde, er der ikke nogen, der kan udføre båndkontrollen i stedet for teknikerne, siger Lars Poulsen.

Hvis lockouten bliver en realitet, vil det altså blot ramme et enkelt led hos slagterierne, men det vil stoppe hele produktionen af kød, da man ikke må fortsætte slagtningen, hvis kødkontrollen ikke er i orden.

Ikke små slagterier

Hos de små slagterier har man ikke en tilsynstekniker ansat. Der varetager en dyrlæge alle de forskellig kontroller af slagtedyrerne - inklusiv båndkontrollen.

- De små slagterier slagter ikke nok dyr på en dag til, at båndet med dyrene vil kunne køre hele dagen, og så kan det ikke betale sig at have en tilsynstekniker ansat, forklarer Lars Poulsen.

Og det betyder, at de ikke bliver ramt af lockouten.

- Dyrlægen vil typisk komme om morgenen og tilse dyrene og så igen senere på dagen. Derfor er det kun de store slagterier, som slagter nok dyr til at have en tekniker ansat, som vil blive ramt, siger han.

Det er endnu uvist, om lockouten bliver en realitet, og hvor omfattende den i så fald bliver.

- Jeg oplever ikke som sådan panik omkring det, for man kan jo ikke rigtig gøre noget ved det. Men det er selvfølgelig noget bøvl, hvis det ender med, at man skal sende medarbejdere hjem, siger Lars Poulsen.

- Men jeg går da ud fra, at nogle slagterier er i en form for dialog med landmændene om, hvad man kan gøre.

Udenlandsk kød

Peter Madsen er slagtermester hos Toftevej Slagteren i Odense. Han får kødet til sin butik fra Svendborg Slagtehus.

- Hvis jeg pludselig ikke kan få leveret frisk kød, så har jeg et seriøst problem, siger han.

Slagtermesteren vurderer, at han i tilfælde af lockout vil kunne holde butikken åben og stadig sælge frisk kød i cirka en uge.

- Men så vil jeg også løbe tør. Jeg er ellers meget modstander af udenlandsk kød, fordi fødevarkontrollen ikke er nær så god som herhjemme, men i yderste tilfælde kan det være, at jeg må sælge tysk kød i stedet for dansk, forklarer Peter Madsen.

Han understreger, at hvis han må skifte til udenlandsk kød under lockouten, vil han sørge for at skilte med det, så kunderne er bevidste om, hvad de køber.

Når det er sagt, håber slagtermesteren ikke, at lockouten bliver en realitet.

- Som selvstændig er det da lidt træls, at de ikke kan finde ud af at finde en løsning.

Hos Allegårdens Slagter i Odense har slagtermester Per Jørgensen ikke taget stilling til, hvad han skal gøre, hvis han løber tør for kød.

- Jeg tror simpelthen ikke, at det bliver aktuelt. Hvis der slet ikke er noget kød, der bliver slagtet, vil landet løbe tør for kød i løbet af to dage. Det går jo ikke. Jeg tror ikke, det kommer til at ske, siger Per Jørgensen.

I tilfælde af lockout: Slut med bacon og bøffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce