Hvis det bare er stort nok

Arkivfoto, BILKA HORSENS. Købmandsforeningerne kræver Bilka i Horsens lukket torsdag, men det mest almindelige er, at ulovlige byggerier bliver stående - hvis de er store nok. Horsens Byråd har andre ulovligt opførte bygninger at læne sig opad, når kommunen ser gennem fingre med, at det ulovligt opførte Bilka fortsat er åbent torsdag middag, hvor De Samvirkende Købmænd har krævet varehuset lukket efter en sejr over det i Højesteret. /Se Ritzau /(Foto: CLAUS FISKER/SCANPIX 2004)

Hvis det bare er stort nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LIGHED?: Det ulovlige Bilka i Horsens er endnu et eksempel på, at ulovlige byggerier bliver stående, mens der er nul tolerance for små fejl

Byrådspolitikerne i Horsens har mange andre ulovligt opførte bygninger at læne sig opad, når de nægter at bede det ulovligt opførte Bilka om at lukke forretningen straks, sådan som De Samvirkende Købmænd har krævet efter købmændenes sejr i Højesteret. Nyere danmarkshistorie er rig på eksempler på, at ulovligt byggeri får lov til at blive stående.

Ifølge dommen i Højesteret for to uger siden havde Horsens kommune ikke ret til at dispensere fra lokalplanen og tillade et Bilka på 13.000 kvadratmeter i stedet for et mindre supermarked og en række specialforretninger, sådan som lokalplanen sagde. Nu vil kommunen så efterfølgende ændre både regionplanen og lokalplanen, så planerne passer med virkeligheden. Køreplanen skrives, når toget er ankommet.

Nogle af de mest farverige eksempler på afbureaukratiseringsbølgen inden for dansk byggeri findes i fristaden Christiania, hvor mange bygherrer i hvert fald i nogle årtier er sluppet af sted med en del byggeri uden at have alle tilladelser helt på plads i forvejen.

Velhavervilla

Men i den velhavende Søllerød kommune nord for København kan det også gå galt. En rig udlandsdansker har bygget på et fredet område i den naturskønne Mølleådal. Villaen skal rives ned, lød det i 2000 i enighed fra landet øverste administrative naturmyndighed, Naturklagenævnet, som den senere miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) dengang var medlem af. Villaen blev opført i hemmelighed i ly af en anden bygning og uden byggetilladelse i 1992. Den står der endnu. Og den 12 år gamle bygning holder nok nogle år mere. Bygherren har anlagt sag mod Naturklagenævnet ved Østre Landsret, som behandler sagen den 17. maj. Landsrettens afgørelse kan så ankes til Højesteret.

En etage for højt

Klassikeren i ulovligt byggeri er Holte Midtpunkt, ligeledes Søllerød Kommune. Butikscentret blev lige en etage højere end tilladt. Etagen står der endnu. Den tog udsigten fra privatboligen for arkitekt Vivi Larsen Pedersen, som krævede etagen fjernet eller vinduerne i den blændet af. Det opnåede hun ikke. I stedet fik hun i 1986 en erstatning på 100.000 kroner fra Søllerød Kommune efter afgørelser i Højesteret og Østre Landsret. Folk fra hele landet samlede ind for at dække sagsomkostningerne for Vivi Larsen Pedersen. Hun døde i 2000, 59 år gammel.

Et andet nyere eksempel er fra samme Horsens Kommune, som nu døjer med det ulovlige Bilka. En hestepension opførte en ridehal i Sejet uden for byen med tilladelse fra kommunen i 2000. Embedsmændene i kommunen overså imidlertid, at der manglede en zonetilladelse fra amtet, fordi det var en landbrugsejendom. Da hallen var opført, klagede en beboer på samme vej over ødelagt udsigt. Han fik medhold i Naturklagenævnet. Hallen blev pillet ned og sat op igen og drejet 90 grader. Samtidig blev den malet grøn i stedet for gul.

"Noget helt andet"

Sagen om Bilka er noget helt andet, understreger borgmesteren i Horsens, Vagn Ry Nielsen (S).

Ganske vist havde kommunen, uden at have nogen ret til det, tilladt Dansk Supermarked at bygge noget andet, end hvad der stod i lokalplanen. Men kommunen var i god tro, påpeger borgmesteren. For i Naturklagenævnet fik kommunen nemlig medhold til sin dispensation fra lokalplanen. Nuværende miljøminister Hans Chr. Schmidt var også med i dette flertal i Naturklagenævnet, mens et mindretal på to medlemmer stemte imod.

Bilka i Horsens havde sine tilladelser i orden, men kommunen havde bare ikke lov til at give de vidtrækkende dispensationer fra lokalplanen, som gjorde en Bilka mulig midt i Horsens. Højesteret har utvetydigt afgjort, at byggeriet er ulovligt - både den fysiske udformning og placering og selve den måde, det anvendes på. Kommunen vil forsøge at gøre byggeriet lovligt med en ny lokalplan på baggrund af et tillæg til regionplanen. Det kan nemt tage et par år.

Større bliver stående

Advokat Poul Hvilsted, som førte sagen i Højesteret for De Samvirkende Købmænd, mener, at det mest almindelige er, at en bygning bliver revet ned, hvis den er opført ulovligt. Der er imidlertid en vis tendens til, at jo større byggeriet er, jo "mere" får det lov til at blive stående. Fejlplacerede udestuer og carporte eller for brede hække bliver ikke mødt med den samme tolerance som for eksempel det nye gigantcenter Field's på Amager. Her blev der anvendt, hvad professor i miljøret Peter Pagh kalder en "yderst kreativ udlægning af reglerne". Han mener, at byrådet i Horsens kan få held til at lovliggøre byens Bilka, måske med hjælp fra Vejle Amt og Miljøministeriet. Og ministeren, Hans Chr. Schmidt (V), er allerede inde i sagen fra sin tid i Naturklagenævnet.
Købmandsforeningerne kræver Bilka i Horsens lukket, men det mest almindelige er, at ulovlige byggerier bliver stående - hvis de er store nok. Horsens Byråd har andre ulovligt opførte bygninger at læne sig opad, når kommunen ser gennem fingre med, at det ulovligt opførte Bilka fortsat er åbent. Foto: CLAUS FISKER/SCANPIX
Købmandsforeningerne kræver Bilka i Horsens lukket, men det mest almindelige er, at ulovlige byggerier bliver stående - hvis de er store nok. Horsens Byråd har andre ulovligt opførte bygninger at læne sig opad, når kommunen ser gennem fingre med, at det ulovligt opførte Bilka fortsat er åbent. Foto: CLAUS FISKER/SCANPIX

Hvis det bare er stort nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce