Hurtigt i gang: Fynsk testproduktion af cannabis begynder i februar

- Hastigheden er afgørende, for markedet er rødglødende i øjeblikket. Derfor handler det om at slå varemærket fast tidligt i processen, siger Mads Pedersen fra gartneriet Alfred Pedersen & Søn, som skal i gang med at bygge et 93.000 kvadratmeter stort gartneri til produktion af medicinsk cannabis. Foto: Michael Bager

Hurtigt i gang: Fynsk testproduktion af cannabis begynder i februar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske tomatavler Mads Pedersen sætter gang i første testproduktion af cannabis til medicinsk brug - dyrkningen begynder i løbet af fire til seks uger.

Den første del af holdet er sat. Seks mand arbejder lige nu sammen med tomatavler Mads Pedersen på at få gang i den første testproduktion af cannabis til medicinsk brug. For det handler om at få gang i produktionen så hurtigt som muligt.

Det fortæller tomatavleren, der torsdag indgik en aftale med det canadiske selskab Aurora om produktion af cannabis.

- Hastigheden er afgørende, for markedet er rødglødende i øjeblikket. Derfor handler det om at slå varemærket fast tidligt i processen, siger Mads Pedersen, der forventer af den første testproduktion er klar i løbet af fire til seks uger.

Han både ejer og driver gartneriet Alfred Pedersen & Søn, men det næste års tid får han også travlt med at etablere et af landets første produktionsanlæg til cannabis. Og erfaringerne fra de små testproduktioner skal bruges, når det store anlæg etableres.

- Vi skal hurtigt i gang - enten her eller i lokaler vi har lejet, for det her er trods alt noget andet end tomater. Så snart der er tale om et medicinsk produkt, er der en meget stringent proces, som skal følges. Produktionen skal være stabil, så produktet bliver fuldstændig ensartet, siger producenten, der selv har taget turen til Canada adskillige gange i løbet af det sidste halve års tid.

Nu er jeg fjerde generation, og det dyrker jeg med hjertet. Så det kommer ikke på tale at lægge produktionen af tomater ned - det kunne jeg aldrig drømme om. Tværtimod. Mads Pedersen.
Gartneriet Alfred Pedersen & Søn
Alfred Pedersen & Søn Aps
Alfred Pedersen & Søn er den største skandinaviske producent af både konventionelle og økologiske tomater samt peberfrugter og agurker.Grøntsagerne produceres i højteknologiske drivhuse på Fyn og i Sverige, og til sammen råder virksomheden over mere end 260.000 kvadratmeter drivhuse. Alfred Pedersen & Søn har hovedsæde i Bellinge ved Odense og beskæftiger i dag 150 medarbejdere.

Gartneriet blev grundlagt i 1948 af Katrine & Alfred Pedersen. I dag er Katrine & Alfreds søn Mads Pedersen både daglig leder og ejer af Gartneriet Alfred Pedersen & Søn ApS. Gartneriet kommer til at eje 49 procent af Aurora Nordic Cannabis A/S.

Kilde: www.tomater.dk

Canadisk hjælp

Men nu kommer der for alvor turbo på processen, og i denne uge er der folk fra Canada på besøg i Odense. Tirsdag kommer Auroras chefdesigner til Fyn for at være med til de indledende øvelser.

- Han skal hjælpe os med at etablere testanlægget. Men vi skal også tale om, hvor det store anlæg skal det ligge, hvordan skal det bygges, og hvor meget der skal sendes i udbud, siger Mads Pedersen, der endnu ikke kan sige noget om den endelige placering af nybyggeriet med i alt 93.000 kvadratmeter drivhuse.

- Den endelige placering er endnu ikke fastlagt, men det bliver et sted her i Odense, siger tomatavleren, der stadig forhandler til flere sider.

Odense er foran lige nu

Men det ligger fast, at det nye gartneri kommer til at hedde Nordic Sky. Med placeringen har verdens to største producenter af cannabis til medicinsk brug set sig lune på Odense. Og det kan give plads til en enorm følgeindustri, mener han. For lige nu er vi foran.

- Det her er en unik mulighed for Odense og for Fyn. Med SDU og OUH kan vi både lave forskning og kliniske forsøg. Jeg er allerede blevet kontaktet af flere firmaer, som er interesserede i at lave relaterede produkter. Og på sigt er jeg ikke i tvivl om, at de her olier bliver tilgængelige i andre produkter.

- Det vil komme til hele Europa, så det handler ikke bare om at dyrke - det kan blive en hel underskov af leverandører med helt nye vækstmuligheder. Derfor vil jeg også opfordre Odense Kommune og alle institutionerne til at gribe bolden og spille den videre. Jo før, jo bedre, siger Mads Pedersen.

Investerer mere i tomater

Trods de store opgaver, som venter forude, går det ikke ud over produktionen af tomater.

- Det her betyder på ingen måde, at vi bremser op - tværtimod. Det vil styrke vores organisation - ikke bare forhold til know how, men også i forhold at være et spændende sted at arbejde. Nu er jeg fjerde generation, og det dyrker jeg med hjertet.

- Så det kommer ikke på tale at lægge produktionen af tomater ned - det kunne jeg aldrig drømme om. Tværtimod, siger tomatavleren, der i oktober blev kåret som Årets Ejerleder på Fyn.

Så produktionen af tomater fortsætter, og her er der også vækstplaner. I løbet af foråret etablerer Mads Pedersen yderligere en hektar drivhuse, der skal bruges til den eksisterende produktion på Assensvej.

- Jeg kan ikke sige så meget om det endnu. Men der er tale om en investering til 40 millioner kroner, og vi planlægger at gå i gang til maj, siger han.

Hurtigt i gang: Fynsk testproduktion af cannabis begynder i februar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce