Hul igennem til elfenbenstårnet


Hul igennem til elfenbenstårnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny rapport afslører, at Odenses erhvervsliv elsker kloge hoveder

Der er for få akademikere i fynske erhvervsvirksomheder, og kontakten mellem universitet og erhvervsliv går den forkerte vej.

Det er ikke mere end halvandet år siden, at rektor Jens Oddershede fra Syddansk Universitet fyrede den svada af på Danske Banks vækstkonference i Odense.

Måske har det hjulpet.

I hvert fald afslører en helt ny rapport "Odense som Erhvervsby", at kun tre procent er utilfreds med kontakten med universitet og byens højere læreanstalter.

62 procent er tilfredse, og næsten hver fjerde odenseanske virksomhed mener, at kontakten er blevet bedre siden 2005, da den seneste rapport blev til.

Det er langt flere end virksomhederne i Trekantområdet, Sønderjylland og resten af Fyn.

Rapporten er udarbejdet af Per Servais og Jan Møller Jensen fra Institut for Marketing & Management under Syddansk Universitet og bestilt af Udviklingsforum Odense som opfølgning på en tilsvarende rapport fra 2005.

Forfatterne har også andre opmuntrende nyheder at præsentere.

Tre ud af fire virksomheder har oplevet fremgang i virksomhedens driftsomsætning fra 2005 og frem til i dag, halvdelen har flere ansatte - og forventer at ansætte flere medarbejdere de kommende tre år.

Kun hver tiende virksomhed forventer fald i driftsomsætningen.

Rigtigt brændstof

Generelt viser rapporten så mange positive takter i det odenseanske erhvervsliv, at formanden for Udviklingsforum Odense, Jørn Tolstrup Rohde, kalder indholdet "det helt rigtige brændstof" i det fremtidige udviklingsarbejde, der skal munde ud i at gøre Odense-området til et af landets tre rigeste områder i 2017.

- Samtidig er det dog væsentligt, at både vi og kommunen erkender, at der er et stykke vej endnu, siger Jørn Tolstrup Rohde.

Han bider dog især mærke i, at de fynske erhvervslederes tilfredshed enten er på samme niveau eller større end sidst, de blev spurgt.

Rapporten viser, at der generelt er flere Odense-virksomheder, der mener, at kommunens erhvervspolitik og service er blevet bedre, end der er virksomheder, der synes, den er blevet dårligere.

Faktisk mener 29 procent af de adspurgte, at den er blevet bedre, men kun tre procent, at den er blevet dårligere.

Men hver fjerde virksomhed er dog stadig utilfreds med kommunens dækningsafgift og skattetrykket.

Hvis det kan være en trøst, er man faktisk mere utilfredse i Trekantområdet.

Fjerdedel væk om 10 år

Der er også andre sten i skoen.

Mere end hver fjerde virksomhed - 28 procent - anser det som sandsynligt, at de vil flytte hele eller dele af virksomheden ud af kommunen, og 25 procent forventer at være flyttet inden for 10 år.

71 procent af de odenseanske erhvervsledere har hørt om virksomheder, der vil flytte fra kommunen, mens 78 procent har hørt om virksomheder, der vil flytte til.

Det er tal, der bør få kommunen op af stolen, hvis de vil beholde de nuværende virksomheder og tiltrække nye, fastslår forfatterne.

Det bør også skabe opmærksomhed, at næsten hver fjerde virksomhed mener, at de kunne opnå de samme forhold i en anden kommune end Odense.

Faktisk svarer 26 procent, at servicetilbud til virksomheder er dårligere i Odense end andre kommuner. Det er dobbelt så mange som i Trekantområdet.

Odense har også flere utilfredse end gennemsnittet, når der spørges til, hvordan kommunens byfornyelse og service over for private opleves.

Og hvis vi SKAL træde på de ømme tæer.

Pasning og skoleforhold. Her har Odense det laveste antal tilfredse virksomhedsledere i hele regionen.

Kun 39 procent er tilfredse, 26 procent synes, forholdene er blevet bedre, men én procent at de er blevet dårligere.

Derimod er tre ud af fire virksomheder tilfredse med adgangen til motorvejsnettet, og mere end hver tredje mener, at adgangen er blevet bedre - formentlig på grund af Odense-Svendborg-motorvejen.

Til gengæld er næsten hver fjerde utilfreds med det lokale vejnet, og det er flere end i 2005.

Hver tredje adspurgte mener dog, at vejnettet er blevet bedre, men kun seks procent, at det er blevet dårligere.

Flere oplever også - nok ikke så overraskende - at det er blevet sværere at tiltrække arbejdskraft.

Men summa summarum, så ville over 40 procent af erhvervslederne faktisk gerne anbefale andre at flytte deres virksomhed til Odense, og det er en stigning på over 100 procent i forhold til 2005

Seks ud af ti er tilfredse med erhvervsnetværket i kommunen, og det er markant flere end i undersøgelsens øvrige kommuner

Flere ting i gang

Og så her på falderebet.

Flere virksomhedsledere oplever i dag kommunen positivt omtalt hos venner, forretningsforbindelser og i medierne.

Ifølge direktør i Udviklingsforum Odense, Stefan Birkebjerg Andersen, er analysen et af flere værktøjer for systematisk at forbedre forholdene for erhvervslivet i Odense.

Udviklingsforum Odense har i øjeblikket et halvt hundrede initiativer i gang med samme formål.

Den velbesøgte mentorkonference i sidste uge var et led i strategien, et andet løbende projekt går ud på at sikre erhvervslivet én indgang til Odense Kommune.

Til efteråret starter eksempelvis et projekt, hvor de odenseanske virksomheder kan få tjekket, om de er globaliseringsparate.

Hul igennem til elfenbenstårnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce