Hov og klov: Hest i 4,7 pct. af oksekødet

Hest. Arkivfoto: Colourbox.
Foto: Colourbox

Hov og klov: Hest i 4,7 pct. af oksekødet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dna-test af oksekødsprodukter bekræfter ifølge EU's forbrugerkommissær, at der foregår svindel i kødbranchen.

Der er ved hjælp af dna-undersøgelser fundet hestekød i 193 af de 4144 oksekødsprodukter, der er blevet testet som led i forsøget på at få styr på omfanget af de seneste måneders hestekødsskandale. Det svarer til, at der er hest i 4,7 procent af produkterne.

Der er samtidig fundet spor af phenylbutazon i en halv procent af de 3115 prøver, der er blevet dna-testet for den potentielt sundhedsskadelige medicin.

Det fremgår af resultaterne af de omfattende dna-test, der blev sat i gang i samtlige 27 EU-lande, efter at de irske fødevaremyndigheder i midten af januar som de første blev opmærksom på, at der var hestekød i hamburgere, der burde have bestået af oksekød.

EU's sundheds- og forbrugerkommissær, Tonio Borg, siger i en kommentar til resultaterne, at det nu er afgørende vigtigt at genskabe tilliden til europæiske fødevarer.

- Dagens resultater bekræfter, at det her handler om fødevaresvindel og ikke om fødevaresikkerhed.

- Eftersom fødevaresektoren er den største enkeltsektor inden for økonomien i EU, er det nu afgørende vigtigt for den europæiske økonomi, at vi genskaber de europæiske forbrugeres og handelspartneres tillid til og tryghed ved fødekæden, siger Borg.

Den danske fødevarestyrelse offentliggjorde allerede for fire uger siden resultatet af de 70 stikprøver af oksekødsprodukter i tilfældigt udvalgte virksomheder, der er taget i Danmark som led i de dna-test, EU-landene har lavet for at kortlægge problemet.

De danske prøver viste hestekød i tre af de 70 prøver og svin i 10. Der var ingen spor af phenylutazon i Danmark.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) sagde dengang, at hun var "forarget" over resultatet - ikke mindst over det høje indhold af svinekød.

EU-Kommissionen ventes at offentliggøre mere fyldige resultater senere tirsdag.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters viste en foreløbig rapport fra tidligere på måneden, at Frankrig er det land i EU, hvor prøverne har afsløret mest hestekød i produkter, der er mærket som oksekød. Det drejer sig om 8,8 procent.

EU-Kommissionens og medlemslandenes særlige ekspertkomité for fødekæden og dyresundhed, Scofcah, drøfter sagen på deres næste møde på fredag for blandt andet at se på, om overvågningen skal fortsætte.

Det irske formandskab oplyser, at hestekødskandalen ikke er sat på dagsordenen på landbrugsministermødet på mandag i næste uge.

Fakta
Det fremgår af resultaterne af de omfattende dna-test, der blev sat i gang i samtlige 27 EU-lande.

Hov og klov: Hest i 4,7 pct. af oksekødet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce