Virksomheden, der producerer vandingsanlæg og gødningsblandere, har leveret flere store ordre til amerikanske og canadiske producenter af cannabis - nu begynder de danske gartnerier at røre på sig.

På en filebænk står en brugt UR5-robot, og venter på at blive programmeret. På gulvet ved siden af ligger en rulle med dysser og dryppinde. De er monteret på en vandslange, og planen er, at den lille UR skal stå for produktionen. For slangerne er en del af et vandingsanlæg, der skal bruges til at dyrke cannabis.

Produktionen af cannabis til medicinsk brug er ikke kun interessant for gartnerierne - det kan også blive en stor ting for Danvan. Virksomheden, der ligger i den sydøstlige del af Odense, har høstet flere store ordrer til amerikanske producenter af cannabis. Det er kommet de danske gartnerier for øre, og flere af dem har allerede henvendt sig. For produktionen af cannabis er kompliceret, og derfor ligger Danvan inde med vigtig viden.

- Fyn har landets største koncentration af gartnerier, og derfor er det selvfølgelig spændende, at cannabis kan bruges medicinsk. Så lige nu handler det om at få etableret et forhandlernetværk, inden hollænderne kommer.

Rene Andersen, Danvan

- Vi er glade for den erfaring, vi har fået fra USA, og for os kan det blive en rigtig god forretning, især hvis gartnerierne også kan producere til eksportmarkederne, siger Rene Andersen, der er daglig leder af Danvan.

Hidtil er slangerne, der sender en nøje doseret mængde af væske og gødning ud til planten, blevet købt ude i byen. Men fremover skal der bruges så meget, at det vil være en fordel at lave dem selv.

- Produktionen af cannabis er øget i USA, hvor vi har lavet en stor salgsindsats. Og gennem det sidste halvandet år har det hele for alvor taget fart, men der er også lavet meget benarbejde, siger han.

Danvan, der har 15 ansatte, producerer og servicerer vandingsanlæg, gødningsblandere og ventiler til gartneriernes drivhuse. En ordreproducerende virksomhed, der får det hele produceret herhjemme.

Klar med nøglefærdige projekter

- Fyn har landets største koncentration af gartnerier, og derfor er det selvfølgelig spændende, at cannabis kan bruges medicinsk. Så lige nu handler det om at få etableret et forhandlernetværk, inden hollænderne kommer, siger den daglige leder, der har været i virksomheden siden 2007.

Foruden gødningsblandere har det hidtil været salatvandere, der har tegnet sig for en stor del af produktionen. Og her har den største del af eksporten været til Finland, Norge og Polen. Men hvis produktionen af cannabis til medicinsk brug udvikler sig som forventet, kan det vise sig at blive et helt nyt erhvervseventyr.

For som leverandør til gartnerierne, så er Danvan allerede med i et køreklart samarbejde om turnkey-projekter, der kan sætte fut i produktionen af medicinsk cannabis. Et turnkey-projekt er et nøglefærdigt produktionsanlæg, der leveres klar til at tage i brug. Nøglefærdige projekter kan ofte være en fordel, når man er på et marked, hvor hastighed er afgørende.

- Vi har fat i alt, så gartnerierne hverken skal bekymre sig om drivhuse, varme, beton, vand, klima eller vækstlys, siger Rene Andersen, der sammen med ingeniører har arbejdet på højtryk i det sidste halve år.

Han er ikke i tvivl om, at det handler om at være med fra starten. For når den første licenser ligger klar, så er tre måneder lang tid at vente.

Ser lyst på 2018

- Det her betyder, at vi får meget travlt. Nogle af dem, som vi har talt med, er allerede færdige med at bygge, mens andre først skal til at gå i gang.

Med en stigende efterspørgsel i USA, et gartnerierhverv, der tilsyneladende har fået det bedre, og udsigten til at sælge helt nye vandingsanlæg til cannabisproducenterne, kan Rene Andersen se lyst på året, der kommer.

- Det er helt vildt. Vi har haft et rigtig godt år i 2017, og vi er meget positive på 2018. Jeg er ikke i tvivl om, at vi får endnu mere at se til, siger han.

  • Bach-Laursen_Thomas_(2015)_014

    Af:

    Journalist, HD(A). Er skrivende på erhvervsredaktionen. Uddannet fra SDU i 2005 med praktik på Dagbladet Børsen. Har tidligere været på lokalredaktionen i Kerteminde, hvor også tovholderfunktionen på Kerteminde Ugeavis blev udfyldt over flere omgange. Senest da avisen blev relanceret i 2011. Siden blev der lavet nyheder til Fyens.dk og trukket i snorene bag tillægget Man:d, der i dag går under navnet Gear. Tjente de første lommepenge på en afløsertjans som avisbud. Gæt selv hvilket blad.

Mere om emnet

Se alle
2
Forstå diskussionen om medicinsk cannabis

Forstå diskussionen om medicinsk cannabis

6
Frustrerede patienter får nej til cannabis fra lægen

Frustrerede patienter får nej til cannabis fra lægen

Minister til afviste cannabis-patienter: Gå til anden læge

Minister til afviste cannabis-patienter: Gå til anden læge