Højere danske renter forude efter Greenspan-tale


Højere danske renter forude efter Greenspan-tale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VÆKST: Danskerne kan vente stigende rente - men der er ikke udsigt til dramatiske stigninger, mener bankøkonomer efter Greenspans tale uden de store overraskelser
Danskerne kan vente stigende renter de kommende år - men det bliver ikke dramatiske forhøjelser.

Det er konklusionen fra danske bankøkonomer efter den amerikanske centralbankdirektør Alan Greenspans tale sent tirsdag, hvor han fremlagde sin halvårlige vurdering af udviklingen i USA's økonomi for Senatets bankkomite.

Greenspan fastslog, at temperaturen i amerikansk økonomi er god. Samtidig afviste han investorers bekymring for, om den hidtidige kraftige vækst i USA's økonomi kan fastholdes, og han indikerede fortsat, at de amerikanske officielle renter vil blive sat op.

Det vil betyde højere renter, også i Danmark og i Europa i øvrigt, fastslår såvel afdelingsdirektør Carsten Val-green, Danske Bank, som se-nioranalytiker Jes Asmussen, Nordea.

Alt i alt var der ikke de store overraskelser i Greenspans vurdering, og markederne reagerede da også kun svagt, pointerer Jes Asmussen. Dollaren blev styrket, og renterne røg lidt i vejret.

- Umiddelbart er der tale om en gentagelse af, hvad der er sagt på det seneste, nemlig, at vi er på vej til at se højere renter i USA, og at man stadig forventer at kunne gøre det i et afmålt tempo, forstået som en kvart procent pr. møde (i centralbankens markedskomité, FOMC, red.), siger Carsten Valgreen.

Rentestigninger vil formentlig blive lidt langsommere i Danmark end i USA, forventer Jes Asmussen.

Det er især renten på de lange obligationer, der påvirkes, mens den korte rente i højere grad styres af pengepolitikken.

Lidt dyrere finansiering

- For den almindelige dansker kommer det ikke til at betyde ret meget, selv om det bliver lidt dyrere at finansiere sin bolig, siger Jes Asmussen.

Men renten vil næppe stige så meget, at det vil stoppe prisstigningerne på ejendomsmarkedet, fordi renteforhøjelserne kommer samtidig med det begyndende danske økonomiske opsving, faldende arbejdsløshed og skattelettelser, vurderer han.

- Prisstigningerne vil fortsætte, men de vil formentlig blive mindre end, hvis der ikke var stigende renter, siger Jes Asmussen

Der kan dog blive tale om at gribe mere aktivt ind med højere rentestigninger, hvis inflationen i USA stiger mere end forventet. Den amerikanske centralbankdirektør ser relativt optimistisk på den økonomiske vækst i USA, selv om der i en periode har været lidt svaghed.

Renten op i august

Ifølge Carsten Valgreen er det næsten garanteret, at den amerikanske rente vil blive forhøjet ved det næste afgørende møde i centralbanken i august. Derefter vil rentestigninger blive afpasset udviklingen i de økonomiske data - men med forhøjelser af renten i USA langt ind i næste år.

- For dansk og europæisk økonomi er der stadig udsigt til stigende renter i de kommende år. Man kan diskutere, hvor hurtigt det vil ske. Men pilen peger opad for renterne. Sådan tegner billedet sig meget tydeligt, vurderer afdelingsdirektør Carsten Valgreen, Danske Bank.

I går talte Alan Greenspan til finansudvalget i Repræsentanternes Hus, og traditonelt var talen nærmest identisk med den, han gav senatets finansudvalg.

Højere danske renter forude efter Greenspan-tale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce