Høje lønstigninger og 200.000 nye job i USA i januar

Pæne lønstigninger i USA kan på sigt presse aktiemarkedet, vurderer økonomer.

Høje lønstigninger og 200.000 nye job i USA i januar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lønstigninger i USA er de højeste i otte år, og det kan på sigt betyde stigende renter.

I USA blev der i januar skabt 200.000 nye arbejdspladser uden for landbruget, oplyser arbejdsministeriet fredag.

Det var bedre end ventet, da økonomer havde forudset en stigning på 180.000 job ifølge estimater indsamlet af det finansielle medie Bloomberg News.

Jobrapporten peger i retning af, at amerikansk økonomi fortsat er i god gænge, lyder konklusionen fra en række økonomer.

Flere af dem er meget opmærksomme på, at de gennemsnitlige timelønninger er steget 2,9 procent og dermed mere end ventet. Det er også det højeste i godt otte år.

Lønstigningerne bliver brugt som et pejlemærke for, hvor inflationen og renterne bevæger sig hen.

- Dagens tal viser den højeste lønvækst siden 2009. Det taler for højere renter - men dog ikke massivt højere renter, skriver Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Lignende konklusion drager Philip Jagd, der er cheføkonom i Nordea.

- Den amerikanske jobrapport viste solid fremgang, ikke mindst på lønsiden. Det vil presse renterne højere, fordi stigende lønvækst peger imod stigende inflation, hvilket ultimativt betyder nye rentestigninger fra Fed (den amerikanske centralbank, red.), siger han.

Når renterne bevæger sig op, er teorien, at aktier bliver mindre interessante at investere i. I dag er renterne på så lavt et niveau, at mange investorer går på aktiemarkedet i jagt på afkast.

Steen Bocian understreger dog, at fremgangen i amerikansk økonomi grundlæggende er godt for resten af verden, inklusive Danmark.

- USA er vores tredjestørste eksportmarked. Over det seneste år har vores eksport til USA ligget på cirka 127 milliarder kroner. Så når det går godt for USA, så smitter det i høj grad også af på danske virksomheder, lyder det.

Arbejdsløshedsprocenten er fortsat 4,1 procent. Det var også det, økonomerne havde regnet med.

FAKTA: Hvad er USA's kongetal?
I januar blev der skabt 200.000 job uden for landbruget i USA, viser det såkaldte kongetal.

Det var dermed bedre end ventet. Blandt økonomerne var forudset en stigning på 180.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Samlet forblev arbejdsløsheden på 4,1 pct. Økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed på 4,1 pct.

Her er en forklaring på kongetallet, og hvorfor det er så vigtigt:

* Hver måned offentliggør USA det såkaldte kongetal. Det er tallet for, hvor mange nye job - uden for landbruget - der blev skabt i landet i den foregående måned.

* Tallet får stor opmærksomhed blandt økonomer. Det er en strømpil for verdensøkonomien.

* Går det godt hos amerikanerne, er det godt for Europa og dermed også Danmark, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

* Tallet er vigtigt af to årsager:

- Hvis antallet af nye arbejdspladser er højere end 100.000 til 120.000, så er der tale om en positiv udvikling. For hver måned tilføres det amerikanske arbejdsmarked op mod 120.000 nye arbejdsføre mænd og kvinder, skønnes det.

- I et lidt længere perspektiv er det et nøgletal, der indeholder en masse ny information om både erhvervslivet, forbruget og boligpriserne. Det er de vigtigste komponenter i økonomien.

/ritzau

Høje lønstigninger og 200.000 nye job i USA i januar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce