Høj arbejdstid udsætter jobkrise


Høj arbejdstid udsætter jobkrise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskernes overarbejde er en buffer mod økonomisk afmatning og jobkrise, mener Arbejdernes Erhvervsråd som underkender nationalbankdirektørens frygt.

Danskernes rekordstore overarbejde giver dansk økonomi et ordentligt fedtlag at tære på under den kommende afmatning. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd rejser tvivl om nationalbankdirektør Nils Bernsteins dystre forudsigelse om en fordobling af ledigheden i de kommende år og udløser håb om, at ledigheden kan forblive lav trods afkølingen af dansk økonomi. Det skriver dagbladet Børsen.

Mangel på arbejdskraft og tykke ordrebøger har nemlig fået landets godt 2,6 millioner lønmodtagere til at lægge i gennemsnit 29 timer mere på jobbet over de seneste to år. Stigningen i arbejdstiden svarer til arbejdsindsatsen for 48.800 personer i fuldtidsjob, hvilket nogenlunde svarer til det aktuelt antal ledige danskere.

AE såvel som andre økonomer vurderer, at virksomhederne starter med at skære i overarbejdet, inden de begynder at fyre folk. Dermed er der udsigt til, at perioden med rekordlav ledighed kan fortsætte et godt stykke tid endnu.

- Hvis det i første omgang er arbejdstiden, der skal tilpasse sig, kan det vare et stykke tid, før ledigheden begynder at stige, siger Frederik I. Pedersen, økonom i AE.

Vurderingen bakkes op af blandt andet Dansk Industri (DI).

- Der er ikke tvivl om, at omfanget af overarbejde har været stort, og derfor er der selvfølgelig en buffer. Der er også en buffer i form af ubesatte stillinger mange steder, siger Klaus Rasmussen, cheføkonom i DI, som også peger på, at industrien i dag har en overenskomst, der åbner mulighed for at øge arbejdstiden på den enkelte virksomhed.

(ritzau)

Høj arbejdstid udsætter jobkrise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce