I en branche, hvor besværede borgere skal mødes med menneskelig varme, gør velfærdsteknologierne det stik modsatte. Det mener afdelingslederen for det odenseanske hjemmeplejefirma Svane Service, Lene Mortensen.

- Jørgen Løkkegaard fra Teknologisk Institut mener, at velfærdsteknologierne kun bliver flere og flere, og at de inden alt for længe kan varetage samtlige opgaver, som en hjemmehjælper normalt udfører. Hvad tænker du om den udmelding?

- Jeg tror, den vej er lang. Det, at have en menneskelig kontakt og en hånd, der lige kommer og lægger sig på skulderen et par gange om dagen, har enorm betydning. Og de vaske/skylletoiletter, der er kommet, er da meget fint, men det er stadig ikke alle, der kan gå på toilettet alene, bare fordi de har fået sådan et.

- Men tvivler du på, om Jørgen Løkkegaard har ret?

- Nej, for alting går jo den vej. Og jeg synes virkelig, det er en skam. Lige nu varetager vi en generation i hjemmeplejen, der ikke ved meget om den teknologi, som bliver mere og mere udbredt. Vi andre - altså dig og mig - mailer sammen, sms'er sammen, og snart taler vi jo ikke engang sammen længere. Jeg kan se en idé i at bruge teknologierne til at aflaste vores personale, så de ikke får rygskader, men det er stadigvæk mennesker, vi har at gøre med.

- Har din skepsis over for velfærdsautomatiseringer noget at gøre med, at du er bange for at miste dit arbejde?

- Nej, for det er jeg ikke. Jeg kan måske se teknologien fungere ude på plejecentrene, men mange af vores borgere ser ikke andre end os. Derfor vil der altid være et behov for det menneskelige.

- Jørgen Løkkegaard nævner, at robotteknologi kan gøre det mere værdigt for folk at blive assisteret ved for eksempel toiletbesøg, eller når de skal mades, fordi de handlinger kan føles ydmygende, når de gøres af mennesker. Kan du forstå, hvad han mener?

- Ja, men det burde være et frit valg i forhold til, hvad man ønsker. For der er sikkert nogen, der godt kan affinde sig med det, og som måske endda foretrækker, at der er mennesker bag de handlinger. Vi kan ikke beslutte det for dem. Vi får jo flere ensomme mennesker på den måde.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Europa-Parlamentet vil have bedre rådgivning om brug af robotter

Europa-Parlamentet vil have bedre rådgivning om brug af robotter

Skolebørn vilde med robotter

Skolebørn vilde med robotter

Robotterne kommer - og hurra for det

Robotterne kommer - og hurra for det