Hvis man vil motivere sine medarbejdere, skal man ikke forsøge sig med bonussystemer eller anden form for gulerod.
Man skal dyrke den indre motivation, og det handler blandt andet om at skabe fællesskab og at give ansvar, mener ekspert i ledelse.

Hvis man forsøger at motivere sine medarbejdere ved at love en bonus eller en form for belønning, kan man risikere, at motivationen hurtigt holder op, eller at ordningen giver en decideret uønsket effekt.

Det forklarer Thomas Skelbo, der er chefkonsulent hos Dansk Industri (DI), og som underviser i ledelse på DI's lederuddannelser.

- Man skelner mellem indre og ydre motivation, og ved ydre motivation får man en belønning, eller indsatsen har en konsekvens. Det er kortsigtet, for når man har fået sin gulerod eller pisk, hører motivationen op, eller man vil begynde at kræve mere, og man vil til sidst kun gøre sig umage, når man får en belønning, siger Thomas Skelbo og forklarer, at vejen til motiverede medarbejdere er at dyrke den indre motivation:

- Der er tre behov, som skal understøttes af ledelsen. For det første skal der være autonomi. Det er en balance mellem, at det er ok at blive ledt, hvis der er en mening med det, men hvis alting er bestemt ned i mindste detalje, er det ikke ok. En anden ting er medarbejdernes kompetence, forklarer Thomas Skelbo.

Bonus kan virke, men man skal vide, hvad man gør, og hvad man vil opnå. Det har mange virksomheder svært ved at blive helt skarpe på.

Chefkonsulent Thomas Skelbo, Dansk Industri

- Man skal have en chance for at løse opgaven og komme i mål. En opgave må ikke være for stor, og den kan eventuelt deles op i mindre bidder. En leder skal få folk til at føle sig kompetente og tro på, at de slår til.

Langtidsholdbar motivation

En sidste og vigtig faktor i forhold til indre motivation er fællesskab og teamwork, forklarer Thomas Skelbo.

- Man skal føle arbejdet større end en selv, og at man arbejder sammen med andre om det. Der skal være etableret nogle samarbejdsformer, som gør det til "vi". En bonus handler ofte om konkurrence og derfor sjældent om at arbejde sammen. Et fælles mål gør det muligt at trække i samme retning, uddyber han og forklarer, at målet er at få folk til at føle arbejdet og handlingen som en belønning i sig selv.

- Indre motivation er langtidsholdbar, og det er noget, som vil holde ved, selv om man møder modstand.

Der er flere eksempler på, hvordan ydre motivation kan have den stik modsatte virkning end det ønskede. Blandt andet da man i London ville problemet med mange rotter til livs.

- Man gav penge for at indlevere døde rotter med det resultat, at nogen begyndte at oprette rottefarme. Så havde man lige pludselig mange flere rotter og samtidig nogen, som forsøgte at tjene penge på rotter, fortæller han og giver samtidig et eksempel fra Israel.

- I en børnehave blev mange børn ikke hentet til tiden, og man indførte derfor et gebyr. Det betød, at endnu flere forældre ikke hentede til tiden, for nu kunne man betale sig fra at hente for sent. Det er bare nogle eksempler på, at man tror, ydre motivation virker, men at man får det stik modsatte. Bonus kan virke, men man skal vide, hvad man gør, og hvad man vil opnå. Det har mange virksomheder svært ved at blive helt skarpe på, og ofte har de incitamentsordninger, fordi det har alle andre, eller fordi at det har man altid gjort.

Den ene del af indre motivation handler om ansvar, opgavernes sværhedsgrad og om fællesskab. Men en helt grundlæggende ting, der også skal være på plads for at skabe indre motivation, er trivsel.

Skal være i flow

Thomas Skelbo forklarer, at der er nogle generelle betingelser, som skal være på plads for at trives.

- Der skal være personlige relationer, og man trives på jobbet, hvis man har en god ven der, og hvis man generelt synes godt om sine kolleger. I det hele taget skal det være positivt emotionelt, og man skal glæde sig til at komme på arbejde, siger han.

- Man skal også være tilpas udfordret og komme i flow. Det er den zone, hvor man er 100 procent fordybet og engageret, så man glemmer alt om tid og sted. Endelig skal arbejdet give mening. Jeg kender en, der havde været direktør, og som gik ledig et stykke tid. Han begyndte at gøre rent på en skole, og det gav mening for ham, fordi børnene lærer bedre, når der er rent og rart at være. Folk skal selv finde ud af, hvad der giver mening for dem.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.

Mere om emnet

Se alle
1
Bedre for Ib Andresen: Overskud i fynsk metal-koncern blev fordoblet

Bedre for Ib Andresen: Overskud i fynsk metal-koncern blev fordoblet

Motivation af medarbejdere: Ib Andresen Industri har støvet værdier af

Motivation af medarbejdere: Ib Andresen Industri har støvet værdier af

En leder skal op i toppen af træet

En leder skal op i toppen af træet