Hele Fyn leverer til robotklyngen

Den fynske robot Kubo er blandt de robotfirmaer, som gør brug af lokale leverandører. Firmaets elektronik bliver produceret i Aarup hos firmaet Micro Technic. Fra venstre er det ingeniør Anders Qvistgaard Sørensen og Frank Max Laursen, direktør, fra Aarup-firmaet, og til højre medstifter Daniel Lindegaard fra Kubo Robot. Foto: Nils Svalebøg

Hele Fyn leverer til robotklyngen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske robotklynge har efterhånden etableret sig med 2200 arbejdspladser i 80 firmaer - men under klyngen arbejder mere end 115 virksomheder som underleverandører til robotfirmaerne

Robotklyngen på Fyn er centreret omkring Odense og ikke mindst virksomheden Universal Robots, men klyngen tæller 79 andre virksomheder og underskoven af underleverandører er endnu større og rækker ud over hele Fyn.

Det viser en kortlægning af underleverandørerne til robotklyngen, som Odense Robotics har gennemført siden august måned.

Flere end 115 virksomheder fordelt på alle fynske kommuner leverer alt fra svejsning, støbning, pladebearbejdning til montage og rådgivning, viser den kortlægning, som forretningsudvikler Søren Aarhus fra Odense Robotics har gennemført. Han har gennemført interview hos 35 af de mest centrale robot- og automationsvirksomheder i klyngen.

Resultatet er 115 navne på virksomheder som går fra små ejerledede virksomheder til større virksomheder med langt flere ansatte fra Skårup til Vissenbjerg, Ringe og Aarup. Alene i Faaborg-Midtfyn Kommune er der 28 underleverandører, viser kortlægningen.

- Undersøgelsen viser, at det er hele Fyn, der i en eller anden grad leverer til robotklyngen. Med kortlægningen håber vi på at synliggøre det store netværk af underleverandører, så vi kan skabe endnu mere vækst i både robotvirksomhederne og hos underleverandørerne, siger han.

Sats lokalt

Hos Odense Robotics håber man på, at kortlægningen kan være med til at skabe mere vækst hos underleverandørerne og lette adgangen til komptente leverandører i lokalområdet for den voksende robotklynge. Ifølge Søren Aarhus er der mange eksempler på, at de små og mellemstore virksomheder i branchen på Fyn ikke finder hinanden, fordi de mangler sælger- og køberkomptencerne i de to led.

- Så det bliver ofte Google-søgningen, som afgør, hvem der får ordren, selv om der måske bor et lokalt firma nede af vejen, som kan håndtere ordren, siger han.

Han er ikke overrasket over, at han har fundet så mange underleverandører i netværket og nu håber han og Odense Robotics, at kortlægningen kan være med til at koble endnu flere virksomheder i robotbranchen på Fyn, så opgaverne bliver skabt og udført lokalt.

- I løbet af det næste halve år vil vi gennem forskellige seminarer og andre tiltag formidle de mange muligheder til virksomhederne, og samtidigt vil vi introducere et søgeværktøj, som ned i detaljer viser, hvilke typer opgaver, underleverandørerne kan løse. En form for lokalt google indenfor klyngen, siger han.

Hvis matchet skal blive en succes, så stiller det krav i begge lag af virksomheder, understreger han.

- Robotfirmaet skal vælge lokalt, og underleverandørerne skal være klar til at bruge den ekstra energi og satse på en robotvirksomhed, som måske er på vej frem, siger han.

I 2015 spurgte Odense Robotics de 80 virksomheder i robotklyngen, hvilke forventninger de havde til jobskabelsen. Her var svaret at væksten i klyngen ville skabe 800 job, og ser man videre ned i vækstlaget under firmaerne i klyngen.

- Hvis der kan skabes 800 job i klyngen, så er der op mod 1000-1500 job at hente i laget af underleverandører, så der er virkelig et stort potentiale, siger han.

Hele Fyn leverer til robotklyngen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce