Hedge-fonde - pas på


Hedge-fonde - pas på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Claus W. Silfverberg

direktør for Dansk Aktionær- forening

www.shareholders.dk

I de sidste fire år har de såkaldte "hedgefonde" givet et markant højere afkast end aktier, men almindelige private investorer bør tænke sig om mere end en gang, før de placerer deres opsparing i dem.

Fra marts 2000 til marts 2003 faldt aktiekurserne, men hedgefondenes indtjening fortsatte med at være positiv.

Dette kan lade sig gøre, fordi hedgefonde både kan tjene penge på kursstigninger og på kursfald.

Hvis en hedgefond-manager forventer et faldende aktiemarked, låner han f.eks. en post aktier, som han straks sælger.

Når lånetiden er slut, køber han en tilsvarende post aktier på børsen, og hvis hans forventning har vist sig at være rigtig, kan de nu fås til en lavere pris. Fortjenesten er hjemme.

Mange hedgefonde spekulerer også i bevægelserne på de internationale valuta- og råvaremarkeder, hvor specielt sidstnævnte har udviklet sig meget positivt i de seneste år. Tænk f.eks. på olieprisen.

Indtil for 10 år siden var investering i hedgefonde forbeholdt professionelle investorer og meget velhavende private investorer, som kunne satse store millionbeløb på en enkelt forretning.

Men ikke mindst de seneste fire års positive hedgefond-resultater i faldende aktiemarkeder og usikre obligationsmarkeder, har inspireret mange banker og hedgefond-managere til at udvikle og markedsføre nye hedgefond-produkter til mere almindelige private investorer.

Da den danske skattelovgivning har været meget ugunstig for private hedge-fond-investorer, så er modebølgen først nu på vej til Danmark.

Men pas på.

Hedgefondenes afkast afhænger ene og alene af, hvor dygtig porteføljemanageren er, og der er få gode og mange mindre gode managere, og det er svært at se forskel på dem.

Investering i aktier skaber værditilvækst i samfundet, men hedgefonde skaber i sig selv ingen rigdomme, de omfordeler dem kun - hvad den ene manager tjener, taber den anden.

Ud fra et investorsynspunkt er der ikke noget forkert i det. Men det vil være naivt at tro, at hedgefonde kan udgøre en så dominerende andel af markedet, som de allerede er på vej til, og samtidigt kan sikre et langfristet højt afkast med beskeden risiko.

Hedge-fonde - pas på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce