Haris har fingrene i det meste

Haris Hujic er ansat som udviklingsingeniør hos Clayton Power, og hans primære opgave er at udvikle nye produkter samt database- og testsystemer. - Vi er en lille virksomhed, og derfor favner jeg bredt. Så jeg hjælper også til i driften, når et system går ned eller et produkt fejler i en test, siger han. Foto: Lasse Hansen

Haris har fingrene i det meste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som robotingeniør er Haris Hujic med i udviklingen - fra første ide til færdigt produkt.

Han har altid været fascineret af teknik og elektronik. Så længe han kan huske. Sammen med en kammerat sad han som barn på værelset loddekolben og monterede komponenter på printplader i stakkevis. Og kom der nye komponenter, skulle de udforskes med det samme.

- Som nybegynder interesserede jeg mig for det ukendte. Udfordringen og mystikken var min drivkraft, siger 29-årige Haris Hujic, der i 2014 blev færdiguddannet som robotingeniør fra SDU.

I dag er han ansat hos virksomheden Clayton Power, der holder til i en del af Roulunds gamle lokaler på Rugårdsvej i Odense. Virksomheden producerer mobile opladere, der kan levere 230V arbejdstrøm - eksempelvis til håndværkernes servicevogne.

Ingeniørtitlen har han stadig, men på visitkortet står der udviklingsingeniør. For Haris Hujic har fingeren med i det meste. I hvert fald når det handler om at udvikle nye produkter og teste de eksisterende.

Fra den første printplade og det første batteri kommer ind ad døren, til det færdige produkt er klar til at blive skibet afsted til kunderne. Selv om han bruger en del tid på at samle og forbedre virksomhedens testudstyr, så er udviklingen af nye produkter den primære opgave. Og den særlige fornemmelse, når noget lykkes, er drivkraften i dag. Som dengang virksomheden havde et specifikt problem med en ny transformator.

- Da jeg satte mig ned for at regne problemet igennem, gik det op for mig, at løsningen var helt vild enkel. Når man sætter to spoler i en parallelforbindelse, så sænker man induktansen, siger han og slår en latter op.

Induktans er afgørende for, hvordan en strøm virker på elektroniske komponenter og apparater, og den er defineret ved en ligning, som vi ikke skal komme ind på her. For nogen kan det lyde kompliceret, men det er ikke tilfældet - i hvert fald ikke for en robotingeniør.

Og slet ikke, hvis man er drevet at ønsket om at være den første, levere til tiden og konstant være med fremme på viden om ny teknologi. På spørgsmålet om, hvor han er henne om fem er Haris Hujic ikke i tvivl.

- Til den tid vil man også kunne finde mig her. jeg får stadig flere og vigtigere opgaver. Lige nu er vi i gang med at at udvikle en ny serie, som jeg får stor indflydelse på, siger han.

Vægten er også et konkurrenceparameter. Denne enhed vejer 28 kilo, og det er væsentligt mindre end de øvrige produkter på markedet. Foto: Lasse Hansen
Vægten er også et konkurrenceparameter. Denne enhed vejer 28 kilo, og det er væsentligt mindre end de øvrige produkter på markedet. Foto: Lasse Hansen

Haris har fingrene i det meste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce