Har investeret 100 millioner: Frygter kommunal konkurrent

Fynboernes madrester skal genanvendes - i 2022 er målet nationalt set 50 procent. Firmaet NC Miljø i Ringe vil gerne aftale 45.000 ton fynsk madaffald om året, men frygter nu, at kommunerne i stedet selv tager opgaven på sig. Arkivfoto

Har investeret 100 millioner: Frygter kommunal konkurrent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ringe-virksomheden NC Miljø har investeret stort i et anlæg, der omdanner madaffald til biogasproduktion - fynboernes private husholdningsaffald er regnet med i firmaets strategi, men nu frygter direktøren, at der kommer en fælles kommunal konkurrent på banen.

Firmaet har allerede investeret mere end 100 millioner kroner i anlægget og håndterer i dag 45.000 ton madaffald, som bliver forarbejdet og genanvendt til biogasproduktion hos naboen Nature Energys biogasanlæg på Lervangsvej i Heden.

Firmaet NC Miljø i Ringe på Midtfyn har dog plads til det dobbelt antal ton madaffald og ambitionen er, at det skal komme fra fynboernes private husholdninger, hvor madaffald i dag udgør omkring 40.000-45.000 ton om året.

Nu frygter direktøren, Massimo Forti, at han får en kommunal konkurrent til det fynske madaffald.

- Vi har bygget anlægget og lavet en stor investering, som er baseret på, at vi skal have madaffald fra kommunerne, så hvis Odense og de andre fynske kommuner leverer til et fælles kommunalt anlæg, så får det konsekvenser for os, siger Massimo Forti.

Madaffald på Fyn
De fynske affaldsselskaber, de fynske kommuner og Syddansk Universitet har arbejdet sammen om at finde fremtidens mulige løsninger for håndtering af affald fra husholdninger. Samarbejdet har afsæt i regeringens mål om, at genanvendelsen af husholdningsaffald skal øges til 50 procent i 2022 - og forventes skærpet af EU senere.Det fynske samarbejde under navnet SYFRE (Synergi i fynske ressourcestrategier) har været støttet af Miljøstyrelsen og de fynske affaldsselskaber. Arbejdet har kastet to rapporter af sig, som handler om de nuværende affaldsordninger på Fyn og mulige fremtidige systemer, men de ser også på mulige scenarier for forskellige løsninger af affaldshåndteringen på Fyn.

Derudover har Odense Renovation og Odense Kommune taget initiativ til at afdække mulighederne for etablering af et fælles fynsk pulpanlæg til behandling af madaffald.

Tirsdag skal By- og Kulturudvalget i Odense Kommune tage en principbeslutning om det videre forløb - herunder om Odense Renovation skal arbejde videre med planerne om at etablere et anlæg og bl.a. ændre affaldsindsamlingen, så alle borgere får to to-delte spande i stedet for to almindelige spande i dag.

Samlet set vurderer Odense Renovation at udgifterne på 134 millioner kroner som konsekvens stiger med fire procent.
Adm. direktør i NC Miljø, Massimo Forti (t.v.), med firmaets stifter og tidligere ejer, Niels Christian Nielsen fra Ørbæk på Østfyn. Firmaet er i dag del af den svenske koncern  Rang-Sells, der arbejder med grøn energi og affaldshåndtering i fem europæiske lande. Arkivfoto: John Fredy
Adm. direktør i NC Miljø, Massimo Forti (t.v.), med firmaets stifter og tidligere ejer, Niels Christian Nielsen fra Ørbæk på Østfyn. Firmaet er i dag del af den svenske koncern Rang-Sells, der arbejder med grøn energi og affaldshåndtering i fem europæiske lande. Arkivfoto: John Fredy

Fingrene i pulpen

Forti frygter nemlig, at de fynske kommuner - anført af Odense Kommune - går sammen om et kommunalt betalt og drevet anlæg til produktion af såkaldt pulp. Han har derfor bedt om foretræde for By- og Kulturudvalget i Odense Kommune, som tirsdag har en ny affaldsordning på dagsordenen. Herunder hvorvidt Odense Renovation skal arbejde videre med planerne om et etablere et kommunalt eftersorteringsanlæg til madaffald, som på længere sigt skal håndtere madaffaldet fra alle fynboer.

Præcist det affald Forti gerne vil have fingre i, og det vil han gerne gøre politikerne opmærksom på.

- Jeg vil gerne have mulighed for at forklare dem, at vi allerede i dag hos os har kapaciteten, teknologien og den nødvendige viden til at håndtere fynboernes madaffald, så der er ingen grund til at etablere et nyt anlæg, siger han.

50 procent i 2022

Odense Kommune har sammen med de øvrige fynske kommuner medvirket til projektet SYFRE, hvor der er vurderet på mulige fremtidige indsamlings- og genanvendelsesløsninger af madaffald på Fyn - herunder er der også set på muligheden for at etablere et anlæg til genanvendelse. 50 procent af det danske madaffald skal genanvendes i 2022 - og på længere sigt bliver kravene endnu skrappere fra EU.

Ifølge Forti kan NC Miljø levere på såvel de nuværende som kommende krav, og hans håb er, at politikerne vælger at benytte anlægget i Heden i Ringe.

Forti understreger i øvrigt, at selskabet fortsat udvikler og investerer i de teknologier, der blandt andet gør det muligt i dag at sortere plastikemballage fra madresterne og genanvende både madresterne til biogas og emballagen, som ellers skulle i forbrændingen.

Direktøren slår desuden på, at det vil skabe yderligere arbejdspladser oven i de 10 ansatte, han har på anlægget i Ringe i dag. Firmaet er del af den stor svenske miljøkoncern Ragn-Sells, der har anlæg i fem europæiske lande. I Danmark har NC Miljø yderligere et anlæg i Holsted.

Centralt på Fyn

- Vi ligger også centralt midt på Fyn, så det vil være let for de fynske kommuner. Vi har allerede styr på forsyningen, og vi har en fast aftager i form af biogasanlægget (hos Nature Energy), som vi har et rør direkte over til, siger han om naboen på Lervangsvej.

Selv om hovedparten af det nuværende madaffald til NC Miljø kommer fra dagligvarebutikker og erhverv i det hele taget, så leverer en håndfuld kommuner som Randers og Frederiksberg i dag allerede privat husholdningsaffald til anlægget i Ringe. Fynboernes madaffald er også del af den strategi, der er lagt for firmaet og en del af regnestykket for de mange millioner, der er investeret fra den svenske ejer.

- Det er en stor del af vores forretningsplan og den strategi, vi har investeret 100 millioner kroner i. Vi har ikke overskud på investeringen endnu, det er blandt andet baseret på det affald fra fynboerne, siger direktøren.

I øjeblikket leverer Odense Kommune faktisk også til anlægget i Ringe som del af en forsøgsordning, siger direktøren.

Har investeret 100 millioner: Frygter kommunal konkurrent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce