Unikt Byg til Vækst-projekt har på få måneder hevet 14 unge faglærte ud af arbejdsløsheden

14 unge faglærte fra hele Fyn har i løbet af de seneste to måneder skiftet en tilværelse som langtidsledig ud med fast arbejde.

Det er sket i et unikt projekt, der gror i Byg til Vækst - netværks-organisationen, som drives af de ti fynske kommuner, og som er sat i verden for at sikre lokal arbejdskraft til de massive anlægsarbejder på Fyn.

"Byggepladsen venter på dig" hedder projektet, som Byg til Vækst året ud kører i samarbejde med A-kasser og jobcentre, som har støvsuget joblister for unge faglærte med mere end 24 ugers ledighed.

- Selv om vi mangler arbejdskraft i byggebranchen på Fyn, viste det sig, at vi stod med 50 unge, langtidsledige faglærte. Det undrede vi os over, for hvorfor var de ledige, oven i købet langtidsledige, siger Susanne Toftager, sekretariatschef i Byg til Vækst.

Fast holdepunkt

En bevilling på godt 400.000 kroner fra STAR - Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering - gav det økonomiske fundament for at sætte skub i et forløb, der kan trække de unge ud af arbejdsløshedskøen og for at hyre en mand til at have den daglige kontakt med de unge, med byggepladserne og håndværksmestrene.

Valget faldet på Lars Tjørnvig, tømrer med stort netværk i byggebranchen og i dag fast holdepunkt for de unge.

- De vil gerne, men de fleste har ikke lært at søge job, og de tror ikke ret meget på sig selv. De skal bare have lidt hjælp, siger Lars Tjørnvig, der har tjent sin egen løn ind.

Ifølge Byg til Vækst sparer kommunerne årligt ca. 100.000 kroner for hver ung, der kommer i arbejde.

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.