Handelskrisen nærmer sig: Fynske virksomheder tager truende Brexit med ro, men bekymringen stiger

Den fynske virksomhed Orifarm har oplevet fremgang på det engelske marked, siden briterne valgte at bryde med EU. Arkivfoto: Nils Svalebøg Mogensen

Handelskrisen nærmer sig: Fynske virksomheder tager truende Brexit med ro, men bekymringen stiger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kan få alvorlige konsekvenser for landbruget og det danske erhvervsliv, hvis Storbritannien må forlade EU uden en aftale for skilsmissen. Hos to af de fynske virksomheder, der kan blive ramt, tager man det foreløbigt roligt. - Men det går bekymrende i den forkerte retning, siger direktør for Orifarm.

Lad os tage den gode nyhed først. Hvis briterne og de 27 EU-lande i løbet af de næste par måneder bliver enige om vilkårene for Storbritanniens udtræden af EU, er parterne allerede blevet enige om en overgangsperiode til udgangen af 2020, hvor der i princippet ikke vil ske de store ændringer.

Problemet er bare, at parterne langt fra er enige, og at tiden for alvor er ved at rinde ud.

Det kan også mærkes hos de fynske virksomheder, der må leve med usikkerheden om, hvorvidt Brexit ender med toldmure og et bureaukratisk bøvl, der vil kunne mærkes direkte på bundlinjen.

For den fynske fadølsarmatur-virksomhed Micro Matic kan briternes farvel til EU blandt andet få betydning for eksporten til Storbritannien på mere end 100 millioner kroner om året.

- Vi har både eksport og en forretning i Storbritannien, som kan blive påvirket af Brexit, siger direktør Søren Klarskov Vilby, der har forskellige planer klar til forskellige scenarier:

- Vi følger selvfølgelig nøje med i, hvad der foregår og har også gjort os nogle tanker om, hvordan vi skal reagere, hvis det værste sker. Men så længe, at situationen er så flydende, begynder vi ikke at tage dramatiske skridt i forhold til vores forretninger og handel i Storbritannien. Det nytter ikke noget at hidse sig op og bidrage til den dårlige stemning.

Fremgang på den korte bane

Ifølge Søren Klarskov Vilby har Micro Matic oplevet fremgang på det engelske marked, siden briterne tog beslutningen om at forlade EU ved en folkeafstemning den 23. juni 2016.

Og det samme gælder for medicinalvirksomheden Orifarm. Den fynske virksomhed har valgt at holde igen med yderligere investeringer i Storbritannien, men har ligesom Micro Matic oplevet en overvejende positiv effekt af Brexit.

- Vi har haft en konkurrent mindre på indkøbsmarkedet i Europa. Det giver en fordel for en virksomhed som Orifarm. Der er en stor spiller ude af markedet, og man har stadig den samme varemængde, så vi har kunnet få produkterne til en bedre pris, siger direktør Erik Sandberg, der dog understreger, at situationen ser anderledes ud på den lidt længere bane:

- På den mellemlange eller lange bane er det bestemt ikke positivt at se Storbritannien forlade EU. For vores vedkommende sker der det, at du har et stort marked for både import og eksport, som risikerer at falde ud. Så selv om det kan give en konkurrencefordel for os på den korte bane, er det langt at foretrække, at man får lavet en god aftale med Storbritannien, der sikrer frihandlen.

Bekymring stiger

Både Erik Sandberg og Søren Klarskov Vilby tror stadig på en Brexit-aftale uden ødelæggende toldbarriere og andre stærke restriktioner. Men troen er blevet mindre.

- Der må komme en eller anden form for aftale. Om ikke andet så en model, som Norge har, med en frihandelsaftale. Men det går bekymrende i den forkerte retning. For et halvt år siden havde jeg ikke forestillet mig, at vi ville ende i den uafklarede situation, vi har nu. Nu kan jeg desværre godt forestille mig, at man ikke formår at lande en aftale, siger Erik Sandberg.

- Jeg tror, at der er mange ansvarlige mennesker, der arbejder på at finde en god løsning på det her, siger Søren Klarskov Vilby.

Handelskrisen nærmer sig: Fynske virksomheder tager truende Brexit med ro, men bekymringen stiger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce