Rådgav Obama: - Fynske robotfirmaer skal gå efter udenlandsk kapital

Henrik Iskov Christensen har de seneste to år arbejdet på at opbygge en robotafdeling på et universitet i den amerikanske by San Diego i Californien. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Rådgav Obama: - Fynske robotfirmaer skal gå efter udenlandsk kapital

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske Henrik I. Christensen blev taget med på råd, da den tidligere amerikanske præsident Barack Obama søgte viden om robotter - nu vender Christensen, der er ved at opbygge et robotinstitut på universitetet i San Diego, tilbage til Odense, hvor han er hovedtaler ved en ny robotmesse i efteråret.

Universal Robots og Mobile Industrial Robots blev solgt for et samlet beløb for mere end fire milliarder kroner til amerikanske Teradyne, og i det hele taget er investor-interessen stor for at blive del af den fynske robotklynge.

Ifølge den danske robotprofessor Henrik Iskov Christensen er der dog langt større muligheder for at søge udenlandsk kapital - ikke mindst i dollar - for den voksende fynske robotklynge. Og den mulighed er virksomhederne i Odense ikke dygtige nok til at udnytte.

Sådan lyder vurderingen fra professoren, der har været med til at opbygge robot-institutter i både Skandinavien og på universitet Georgia Tech, før han kom til San Diego, hvor han i løbet af de seneste to år har ledet arbejdet med at opbygge robotafdelingen.

- I USA er der penge i en størrelse, som giver nogle helt andre muligheder, end man har i Danmark og Europa, og de investorer og penge burde fynske virksomheder være endnu bedre til at tiltrække.

- Man er i mine øjne ikke gode nok til at få de investorer til Danmark. Der mener jeg, at man har en opgave, siger Henrik Iskov Christensen, der har taget turen fra USA til Odense for at tale om den kommende robotmesse.

Jeg tror, at den store vækst fremadrettet i Europa og i Danmark kommer til at ske inden for robotter og ny teknologi inden for service, sundhed og blandt andet offentlig transport, hvor vi har muligheder for at blive verdensledende.
Henrik Iskov Christensen
Fakta
Henrik Iskov Christensen Professor i robotteknologi

Uddannet fra Aalborg Universitet

Har bl.a. arbejdet for Stockholm Universitet og Georgia University of Technology, hvor han i 10 år var med til at opbygge et af USA's førende robotinstitutter.

I 2016 flyttede han til San Diego, hvor han nu arbejder med at opbygge et robot-institut på byens universitet.

Han har stærke bånd til robotmiljøet i Odense, da han bl.a. har siddet i bestyrelsen i Universal Robots i virksomhedens yngre år - og fortsat sidder i bestyrelsen hos Blue Ocean Robotics.

Talte i 2016 ved Robobusiness Europe-messen i Odense - vender retur i september for at tale på den nye robotmesse i Odense R18.
Robotprofessor Henrik Iskov Christensen var på lynvisit forleden ved OCC i Odense, hvor han skal være en af hovedtalerne ved den kommende robotmesse R18. Her præsenterer han messen på en video forud for eventen i september. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
Robotprofessor Henrik Iskov Christensen var på lynvisit forleden ved OCC i Odense, hvor han skal være en af hovedtalerne ved den kommende robotmesse R18. Her præsenterer han messen på en video forud for eventen i september. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Dansk baggrund

Han sidder i en sort fletstol i skyggen uden for Odense Congress Center, hvor han sidst var forbi i 2016 som en af hovedtalerne på robotmessen Robobusiness, som løb af stablen det efterår.

Nu vender han tilbage - igen som hovedtaler, når OCC og Odense Kommune lancerer en ny robotmesse under navnet R18.

- Jeg vil gerne give noget tilbage til Danmark, hvor jeg fik min uddannelse og har min baggrund, så det var helt naturligt for mig at sige ja, da jeg blev spurgt, og jeg har også stadig meget stærke bånd til Danmark og til Odense, siger Henrik Iskov Christensen.

Han har bl.a. været bestyrelsesmedlem i den største fynske robotsucces, Universal Robots, og er i dag medlem af bestyrelsen hos en af de andre meget synlige virksomheder Blue Ocean Robotics.

Fremtidens robotter

Den 55-årige robotekspert er uddannet på Aalborg Universitet, hvor han arbejdede i en årrække, før han via et universitet i Stockholm kom til USA. Den del af karriererejsen kulminerede, da han i 2009 blev inviteret til en meget kendt adresse på Pennsylvania Avenue i hovedstaden Washington D.C.

Den daværende præsident, Barack Obama, søgte råd om fremtidens brug og udvikling af robotter, og de råd, han fik af danske Christensen, gjorde så stort et indtryk på præsidenten, at Henrik Iskov Christensen over de næste år blev taget med på råd.

På messen i september skal han også tale om nye robotter og fremtidens brug af dem, herunder hvilke muligheder han ser for danske og ikke mindst de fynske virksomheder. Han taler passioneret om det område, han har arbejdet med i tre årtier, og glemmer alt om den flaske vand, der er blevet stillet frem til ham.

- Jeg tror, at den store vækst fremadrettet i Europa og i Danmark kommer til at ske inden for robotter og ny teknologi inden for service, sundhed og blandt andet offentlig transport, hvor vi har muligheder for at blive verdensledende, siger han om Danmark og især Odense, som har skabt et stærkt fundament, man kan bygge videre på.

- Du har et økosystem med virksomhederne, SDU og blandt andet Teknologisk Institut, som gør, at man kan levere varen, og det er der ikke ret mange andre steder i Europa, man kan.

- Man prøvede i Sverige at lave noget, der faktisk hed Robovalley, men det var domineret af de store, veletablerede virksomheder, så du fik slet ikke den store vækst, som er skabt i Odense. Det samme skete i München, hvor man heller ikke skabte den innovation og den vækst, man har set i Odense, fordi det har været hængt for meget op på veletablerede, store virksomheder, siger han.

Fynsk robotklynge lyser op

På lang afstand - og der er langt til San Diego på den amerikanske vestkyst - lyser Odense op som et kraftcentrum for robotudvikling både i Danmark og i Europa, siger han.

- Når Teradyne køber først UR og siden MIR for store milliardbeløb, så er det i den grad noget, som bliver lagt mærke til i den amerikanske og internationale robotscene, siger han og bevæger sig ind på sin allerførste pointe.

- Men Teradyne er i virkeligheden ikke så store i amerikanske målestok, og der er endnu flere muligheder for at få gode investorer - og meget store investorer med ombord - for de fynske robotvirksomheder, som godt kunne være endnu bedre til at søge investorer og kapital udefra. Mange af virksomhederne er bygget på lokale og danske midler, men der er langt flere og større muligheder, man kunne udnytte, siger han.

Eksempelvis sidder han selv med i en investeringsfond, der råder over et investeringsbeløb på fem milliarder - dollar.

Med pengene udefra kommer udenlandsk kapital og kloge penge ombord, som kan give viden om nye markeder og teknologi, men også være med til at brande de fynske virksomheder i den store verden. Et aspekt, der er helt afgørende, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at finde det helt vigtige råstof til den fortsatte vækst i den fynske klynge - nemlig kvalificeret arbejdskraft, siger Henrik Iskov Christensen.

- Den helt store udfordring for de fynske virksomheder er helt klart at finde de nødvendige medarbejdere. Der kan udenlanske investorer og medejere være med til at øge opmærksomheden på Odense og klyngens virksomheder, siger den tidligere rådgiver for den øverste politiske magt i USA.

Gratis politisk råd

Den nye mand i Det Hvide Hus, Trump, har ikke haft ringet til Christensen, men skulle roboteksperten fra San Diego sende et godt råd hjem til den danske regering, så er han ikke i tvivl om, at man bliver nødt til at lette det stramme greb om immigration og arbejdsmarkedet for udenlanske specialister.

- Det er virkelig noget, man bør se på. Måske kunne man overveje en amerikansk-inspireret model, hvor man man åbner op for tidsbegrænsede arbejdstilladelser, så en ansat kan få lov til at komme ind på en fynsk virksomhed i en årrække, siger han.

- Det vil passe fint til branchen, hvor mange af de bedste alligevel rejser rundt mellem forskellige lande og finder job der, hvor det er mest interessant, siger Henrik Iskov Christensen, som selv er et billede på den trend.

- I Georgia (Tech, red.) var vi blevet meget store, og så skulle jeg videre, for jeg er bedste til at starte noget nyt ikke til at drifte. Jeg har også sagt til min chef, at jeg rejser videre igen om otte år, når jeg har været i San Diego i 10 år, griner han.

Rådgav Obama: - Fynske robotfirmaer skal gå efter udenlandsk kapital

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce