Halvdelen af dit affald skal genanvendes


Halvdelen af dit affald skal genanvendes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindst 50 procent af husholdningsaffaldet skal fremover genanvendes ifølge regeringens nye ressourcestrategi

Mange flere af de værdifulde stoffer i vores affald skal fremover udnyttes bedre i stedet for at ende i affaldsforbrændingsanlæg. Og danskerne skal derfor affaldssortere langt mere end i dag.

Frem mod 2022 skal der genanvendes dobbelt så meget af husholdningsaffaldet som i dag ifølge regeringens længe ventede ressourcestrategi, som præsenteres mandag.

I alt ønsker regeringen, at der om ni år brændes 820.000 tons mindre affald af, end det ellers ville være sket. Herunder også en god del af det våde organiske affald fra hudholdningerne, hvor hovedparten i dag ryger til forbrænding.

I stedet skal det organiske affald gøre bedre fyldest i biogasanlæg i produktionen af el og gas.

Når det hedder en ressourcestrategi og ikke en affaldsplan er det, fordi hovedmålet er at udnytte klodens begrænsede råstoffer bedre i stedet for at brænde dem af. Og dermed forhindre en fremtidig eksplosion i de allerede hastigt stigende råvarepriser.

I dag genanvendes cirka 60 procent af de samlede danske affaldsmængder på ni millioner tons årligt. Knap en tredjedel går til forbrænding og seks procent deponeres. Ingen andre europæiske lande forbrænder så meget som os.

Selv om forbrændingsanlæggene leverer både varme og el, så går der samtidig værdifulde stoffer op i røg.

Den øgede biogasproduktion, som regeringen lægger op til, vil eksempelvis gøre det muligt at bringe fosfor fra affaldet tilbage til landbrugets marker som gødning.

Fosfor er livsnødvendigt for planters vækst. Men klodens reserver truer med at slippe op i løbet af 50-100 år, hvilket vil få fatal betydning for fødevareforsyningen i hele verden.

I sin nye plan lader regeringen det dog være op til kommunerne, hvordan de hver for sig vil bidrage til det overordnede nationale mål om at mindske forbrænding og øge genanvendelse.

Der er således ingen nye krav til de enkelte kommuner. Det bliver som i dag, hvor de kommunale affaldsambitioner er vidt forskellige, og det vil fortsat være op til hver kommune at fastlægge sin egen strategi.

Halvdelen af dit affald skal genanvendes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce