Hæder til grønt byggeri


Hæder til grønt byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ANLÆG: Byggeprojekter i Odense og Nyborg de første i landet med miljøstempel
Byggeri og boliger tegner sig for 40 procent af omsætningen i samfundet, og derfor er det vigtigt, at der i denne sektor tages vidtgående miljømæssige hensyn, understregede økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, da han i går var i Odense for at støtte sagen.

På vegne af Bygge- og Anlægssektorens Miljøklub Fyn uddelte han diplomer til to fynske byggeprojekter, som har tænkt miljøet ind i anlægsarbejdet og som også omfatter særlige miljøredegørelser - de første af slagsen herhjemme.

Garager og boliger

I det ene projekt er den tidligere fragtmandscentral på Gammelsø i Odense blevet omdannet til nyt garageanlæg for Odense Bybusser, og i det andet er der gennemført en renovering af Lejerbos boligkompleks Sofiegården i Nyborg med en række alternative energi- og kloakløsninger.

I begge tilfælde er eksisterende materialer og konstruktioner i vidt omfang blevet genanvendt.

Odense går foran

Rådmand Søren Møller modtog som Odense Kommunes repræsentant hæder fra Miljøklub Fyn for revitaliseringen af den gamle fragtcentral til bybusformål, og han kvitterede med et løfte om, at byrådet i Odense i løbet af efteråret får forelagt en plan, som vil betyde yderligere fokus på miljøet ved alle fremtidige byggeopgaver.

Opgaven er gjort lettere, efter at Bygge- og Anlægssektorens Miljøklub Fyn som den første i landet har lavet en konkret brugsanvisning på, hvordan der kan og bør tænkes grønt i byggeriet.

Ved ombygningen af fragtmandscentralen er eksisterende konstruktioner i vidt omfang blevet bevaret, og hvor det har været nødvendigt at bryde ned er beton og sten blevet knust og genanvendt som opfyldningsmateriale, fortæller direktør Povl Christensen fra entreprenørvirksomheden Hansson & Knudsen, som har haft opgaven i totalentreprise.

Samtidig har man i projektet generelt anvendt materialer, kemikalier og vand- og energiløsninger, som i den kommende driftssituation vil resultere i både godt arbejdsmiljø og besparelser. Odense Bybusser indvier først officielt sin nye terminal om tre uger.

Betydelige gevinster

Skanska har været totalentreprenør på renoveringen af Sofiegården i Nyborg, hvor dele af den eksisterende vinduesmasse er bevaret, og hvor der også er brugt miljøskånsomme løsninger i forbindelse med både efterisolering og modernisering af eksisterende kloakledninger.

Arkitekt Gert Johannesen fra S&I Arkitekter i Odense er formand for Bygge- og Anlægssektorens Miljøklub Fyn, og han understreger vigtigheden af, at miljøhensyn og materialers livscyklus tænkes ind allerede i programfasen forud for nye anlægsprojekter.

Det synspunkt kunne Bendt Bendtsen nikke genkendende til, da han i går var i Odense:

- Der er betydelige gevinster at hente, og en grøn tilgang til disse ting kan både være med til at forbedre virksomhedernes omdømme og salg. Det statslige byggeri spiller en vigtig rolle på miljøområdet, men det er også vigtigt, at erhvervslivet generelt gør en aktiv indsats, siger han.

Hæder til grønt byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce