For andet år i træk har bøf-restauranten Lei:K et stort underskud

Endnu et underskud - denne gang på 854.000 kroner - og en gæld, der nærmer sig to millioner kroner.

Det har været en svær opstart for Lei:k Køkken og Bar, som ligger i Brandts Passage i Odense.

Bøfrestauranten fik ellers en del opmærksomhed, da den åbnede i 2013, fordi ejer Kim Lei-Jensen finansierede en del af opstarten via crowdfunding på Facebook, men det er altså endnu ikke lykkedes at forvandle de mange investorers penge til en god forretning.

Kim Lei-Jensen erkender, at de første par år har været en kamp, og at han ikke har været god nok til at styre økonomien.

Tallene er skredet

- Det har taget noget tid at finde ud af, hvordan vi kører tingene effektivt. Vi har haft en fornemmelse af, at det vi gjorde, har været det rigtige og ville give resultat på bundlinjen, men når man så går længere ned i tallene finder man ud af, at de er skredet. Det er ret store beløb, vi snakker om, så der skal ikke så meget til, forklarer Kim Lei-Jensen.

En af grundene til, at underskuddet steg i 2014/15 steg, er øgede udgifter til løn. En konsekvens af, at restauranten mistede omsætning, når der var ufaglærte studerende på arbejde.

- Vi solgte simpelthen mindre per gæst. Jeg forsøgte at forbedre resultatet og kvaliteten ved at ansætte noget faglært personale. De kom selvfølgelig med nogle kompetencer, men det har kostet noget at få fingre i dem. Desværre lykkedes det ikke at øge dækningsgraden godt nok i forhold til lønninger. Det har så også betydet, at der er sket nogle ændringer i staben, siger Kim Lei-Jensen.

Tid på det forkerte

En af ændringerne er, at Kim Lei-Jensen siden sommer har brugt meget mere tid på restaurationsdelen, og fra februar tager han over som køkkenchef, når Jonathan Bitsow Pedersen skifter til Palæet.

- Jeg er udlært på Kvægtorvet og har været forbi Rudolf Mathis, så jeg tænker, at jeg rimelig kvalificeret til det. Og stilen bliver endnu mere bøforienteret, siger Kim Lei-Jensen, der indrømmer, at han har brugt tiden på det forkerte.

- Jeg er ikke blevet selvstændig for at være administrator og side på kontor og lave regnskaber, men de opgaver fyldte mere og mere. I sommer ramte jeg den erkendelse, at mine kræfter ikke er brugt bedst der. Grundlæggende er jeg restauratør og kok. Det er det, der er sjovt, siger han.

Noget tyder da også på, at bogføring ikke er Kim Lei-Jensens store force.

I den uafhængige revisors gennemgang af regnskabet står der blandt andet: "Selskabets bogføring udgør som følge af væsentlige mangler ikke et pålideligt grundlag for udarbejdelse af årsregnskabet ... (årsregnskabet, red.) giver ikke et retvisende billede af selskabets aktiver og passiver og finansielle situation pr. 30. juni 2015."

Det bliver der dog rettet op på fremover. Kim Lei-Jensen lader en regnskabsassistent tage sig af årsregnskabet i fremtiden.

- Samtidig har jeg skiftet system. Det hele kommer til at køre elektronisk, hvilket gør, jeg bedre kan holde styr på økonomien, fortæller han.

Optimistisk

Så trods den tyngede økonomiske situation er Kim Lei-Jensen optimistisk for fremtiden.

- Vi har lavet nogle ændringer i restauranten og sammensat et helt nyt hold her fra januar. Vi har fået skabt nogle nye arbejdsgange og processor, hvor intet er overladt til tilfældigheder, og jeg har en daglig føling med, hvordan det går med økonomien, siger han

- Lige nu (syv måneder inde i det nye regnskabsår, red,) kører vi i nul. Vores omsætning ser fornuftig ud, så der er potentiale til at vende sidste års minus til et plus, mener Kim Lei-Jensen.

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.

Mere om emnet

Se alle

Bonus kostede dyrt for Falsled

Flest penge i caféerne

Flest penge i caféerne

Bonus kostede dyrt for Falsled