Hård økonomisk kamp for Hjort

Claus Hjort Frederiksen under fremlæggelsen af statsfinanserne onsdag. Han søger 31 milliarder.
Foto: Tariq Mikkel Khan/POLFOTO

Hård økonomisk kamp for Hjort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finansministeren erkender, at det bliver svært at overholde nulvækst i det offentlige forbrug. Tidligere regeringer har haft svært ved at tøjle forbruget.

Hvad der historisk set ikke er lykkedes for ret mange regeringer, har Løkke-regeringen med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sat sig for: At overholdet målet om nulvækst i det offentlige forbrug hvert år frem til og med 2013.

- Det er meget kompliceret, og der skal kæmpes hårdt for det. Men gør vi ikke noget nu, vil problemet vokse i fremtiden, og vi får stigende udgifter til renter, erkender Claus Hjort Frederiksen, der samtidig advarer den politiske opposition mod at tro, at landets økonomiske problemer kan løses med det, som han kalder for en "fattigdomsstrategi".

- Man kurerer ikke et overtræk med nye overtræk, siger Claus Hjort Frederiksen.

Nulvæksten i det offentlige forbrug er en del af medicinen, der skal rette op på underskuddet på de offentlige finanser. Frem mod 2013 kræver det besparelser på 24 milliarder kroner, og frem mod 2015 syv milliarder ekstra.

Med sin strategi om nulvækst vil der blive 13,5 milliarder kroner mindre til forbrug i den offentlige sektor i årene frem til og med 2013.

Historien har vist, at under Nyrup-regeringerne i årene 1993-2001 voksede det offentlige forbrug i gennemsnit dobbelt så meget som planlagt. Det samme er sket for VK-regeringerne i årene 2001 til 2010, hvor det offentlige forbrug også, ifølge tænketanken Cepos, voksede med dobbelt så meget som planlagt.

- Regeringerne har systematisk brudt egne mål om vækst i det offentlige forbrug. Det kan dog lade sig gøre at holde nulvækst, men det kræver, at Claus svinger Thors hammer over kommunerne. Regeringen sætter hele sin troværdighed ind på, at det er ad den vej, økonomien skal rettes op, siger Mads Lundby Hansen - cheføkonom i Cepos.

Hård økonomisk kamp for Hjort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce