Gyllen kan løbe over på grund af frosten


Gyllen kan løbe over på grund af frosten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frosten hindrer landmændene i at sprede gyllen som planlagt i år. Derfor tvinges en del landmænd til at finde lagerplads hos naboer med plads i gylletanken.

To måneders næsten konstant frost giver problemer med overfyldte gyllebeholdere. En del landmænd bliver derfor pålagt uventede ekstraomkostninger til oplagring af gyllen i naboers gylletanke.

Gyllen må nemlig ikke spredes på den dybfrosne jord på grund af risikoen for forurening af nærmeste vandløb.

Specialkonsulent Torkild Birkmose fra Landscentret i Skejby, oplyser, at en del svineproducenter og kvægbrugere, der har planlagt at sprede gyllen i februar, nu må regne med ekstra udgifter til opbevaring af gyllen.

Normalt har landmænd minimum lagerplads til ni måneders gylleproduktion på ejendommen. Da gylletanken hvert år er tom efter den sidste gyllespredning i marts-april er mange gyllebeholdere nu tæt ved at løbe over.

- De seneste tre-fire år har der været gode dage til gyllespredning i februar, men sådan bliver det ikke i år, selv om mange har planlagt det. Måske må mange vente tre-fire uger endnu, og det kan give en kedelig ekstra vinteromkostning, siger Torkild Birkmose.

En tommelfingerregel siger, at det koster en krone at flytte et ton gylle en kilometer til en anden gyllebeholder.

- Det kan let blive en daglig ekstraudgift på 150 kroner for den enkelte i den næste tid, siger Torkild Birkmose, der dog ikke mener, at gylleproblemet er det, der vælter læsset for de hårdest trængte landmænd.

Gyllen kan løbe over på grund af frosten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce