Grønlændere vil skifte Danmark ud med Canada


Grønlændere vil skifte Danmark ud med Canada

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver tredje grønlænder mener, at Grønland får størst udbytte af samarbejde med Canada, viser ny undersøgelse.

Når den nyvalgte grønlandske landsstyreformand Aleqa Hammond (Siumut) mandag indleder sit første officielle besøg i Danmark, repræsenterer hun et land, der ikke længere ser Danmark som sin primære, fremtidige allierede, skriver Ugebrevet A4.

En ny undersøgelse, som er foretaget via telefoninterview af HS Analyse for Ugebrevet A4 blandt et repræsentativt udsnit på 712 personer af den grønlandske befolkning, viser at næsten hver tredje peger på Canada som nærmeste allierede.

For selv om grønlænderne holder fast i rigsfællesskabet, peger 31 procent på Canada, når de bliver spurgt om, hvem Grønland skal alliere sig mest med i de kommende år.

Danmark må nøjes med andenpladsen og opbakning fra 22 procent af de adspurgte, mens der er langt ned til stormagterne Kina og USA, hvor kun henholdsvis seks og fire procent af grønlænderne ser dem som fornuftige allierede.

Selv om grønlænderne ser Canada som en vigtigere partner, får det ikke grønlænderne til at slække på opbakningen til rigsfællesskabet med Danmark og Færøerne. Hele 84 procent af de adspurgte erklærer sig nemlig som tilhængere af fællesskabet.

Historiker og Grønlandsekspert Lars Hovbakke Sørensen finder det bemærkelsesværdigt, at så mange grønlændere orienterer sig mod Canada i stedet for Danmark.

Men netop på grund af den massive opbakning til rigsfællesskabet tror han ikke, at man skal forestille sig, at grønlænderne på et tidspunkt vil indlemmes i Canada. Det handler om et kulturelt fællesskab, som vi tilsvarende dyrker i de nordiske lande.

- Jeg tror, at tiltrækningen til Canada hænger sammen med den historiske og kulturelle forbindelse, grønlænderne har til inuitterne i Canada. Det er et folk, som minder meget om grønlænderne.

- De har samme kultur og sprog og også et formaliseret samarbejde med Grønland. Det er ikke den canadiske regering, grønlænderne tænker på, når de svarer, som de gør, siger Lars Hovbakke Sørensen til Ugebrevet A4.

Grønlændere vil skifte Danmark ud med Canada

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce