Grækenland vil fremskynde salg af aktiver


Grækenland vil fremskynde salg af aktiver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det gældsplagede land lover at få gang i salget af statsejede selskaber. Men tvivlen nager investorer globalt

Grækenland, der presses af Tyskland og andre lande i euroregionen til at få styr på sin store gæld, vil fremskynde salget af statslige aktiver, som gentagne gange er blevet udskudt.

Det oplyste regeringen mandag efter en langvarig debat i parlamentet.

Totalt ventes frasalgene af statslige ejerandele at tilføre den slunkne statskasse 50 milliarder euro (373 milliarder kroner) de næste fem år. Inden udgangen af 2011 skal der sælges aktiver for op mod 5,5 milliarder euro, ifølge Wall Street Journal.

Meldingen fra Athen modtages positivt af økonomer, men på de globale finansmarkeder er usikkerheden om Grækenlands økonomi med til at presse priserne ned på både aktier, råvarer og euroen.

De amerikanske aktiemarkeder fik sig en dukkert mandag og lukkede på det laveste niveau i en måned. Ud over usikkerheden om Grækenland frygter investorerne også en mere afdæmpet global vækst, og det forklarer det store salgspres.

- En kombination af øget risiko i eurozonen og frygt for aftagende vækst i den globale økonomi er årsag til kursfaldene, siger investeringschef Paul Zemsky fra banken ING i New York til nyhedsbureauet Reuters.

- Lægger man hertil fredagens nedjustering af Grækenlands kreditværdighed samt rygterne om nedjusteringer af andre landes kreditkarakterer, så får man en dårlig cocktail, forklarer han.

Også resultatet af det spanske lokalvalg søndag bekymrer investorerne, som frygter, at borgerne i de mest gældsplagede europæiske lande vil protestere mod de nedskæringer i landenes budgetter, som afsenderne af de økonomiske hjælpepakker kræver.

De spanske socialister, som sidder på regeringsmagten, fik en gevaldig afstraffelse ved søndagens valg. Vælgernes reaktion forklares med den enorme arbejdsløshed i Spanien og udsigten til endnu flere sparetiltag fra regeringen.

Euroen faldt mandag til det laveste niveau mod dollar i to måneder. Aktieindekset Dow Jones lukkede med et fald på 1,05 procent, mens Nasdaq-indekset, omfattende de største IT-selskaber i USA, sluttede knap 1,6 procent lavere mandag.

Grækenland vil fremskynde salg af aktiver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce