Selskabet, der i begyndelsen af december sidste år overtog gartneriet Nældebakken, har kig på mindre løntunge områder i Europa.

Allerede inden de første testplanter af medicinsk cannabis er sat i jorden, har det Odense-baserede selskab Spectrum Cannabis kig mod udlandet. Og her er lande i Øst- og Sydeuropa inde i billedet. Det fortæller virksomhedens administrerende direktør Lars Thomassen.

- Det er planen at etablere fabrikker i Europa med en anden omkostningsstruktur, og her har vi i første omgang kig på Grækenland og Polen, siger direktøren, der i årets første måneder har haft en del rejseaktivitet.

- På Fyn har vi både SDU, OUH og hele gartnerierhvervet. Her er der stor erfaring i at lave planter med et højt udbytte og ikke mindst forædling. Det har man arbejdet med i generationer, og den kombination finder man ikke andre steder.

Lars Thomassen, administrerende direktør, Spektrum Cannabis

Siden begyndelsen af november har det været tilladt at importere medicinsk cannabis i Polen, og producenterne forventer, at det kun er et spørgsmål om tid, inden flere lande følger efter.

- I Tyskland har man også godkendt produktion at medicinsk cannabis. Men det er kun i mængder op til 200 kilo, og foreløbig er der udstedt kun udsted syv licenser, siger direktøren.

Til sammenligning forventer han at producere mere end 17 ton cannabis til næste år.

Planerne ændrer ikke på de investeringer, der er sat i gang herhjemme, hvor Spectrum Cannabis i første omgang forventer at investere 100 millioner kroner i produktionsfaciliteter. I begyndelsen af december 2017 overtog Spectrum Cannabis gartneriet Nældebakken lidt nord for Odense, og her er arbejdet i fuld gang.

- Odense skal stadig være basen, hvor vi laver produktudvikling og forædling. Her skal vi ikke konkurrere med markedet om, hvem der kan lave den billigste cannabis. Det svarer til at vi skulle konkurrere om, hvem der kan producere den billigste hvede, siger Lars Thomassen, der ejer Spectrum Cannabis sammen med cannadiske Canopy Growth samt godsejerparret Anne Sophie og Stig Gamborg.

Når danskerne retter blikket mod det tidligere Østeuropa, så skyldes det ikke mindst udsigten til en noget lavere lønomkostning. I Grækenland er der samtidig væsentlig flere solskinstimer, og det betyder færre udgifter til strøm.

- Men på Fyn har vi både SDU, OUH og hele gartnerierhvervet. Her er der stor erfaring i at lave planter med et højt udbytte og ikke mindst forædling. Det har man arbejdet med i generationer, og den kombination finder man ikke andre steder, siger Lars Thomassen.

  • Bach-Laursen_Thomas_(2015)_014

    Af:

    Journalist, HD(A). Er skrivende på erhvervsredaktionen. Uddannet fra SDU i 2005 med praktik på Dagbladet Børsen. Har tidligere været på lokalredaktionen i Kerteminde, hvor også tovholderfunktionen på Kerteminde Ugeavis blev udfyldt over flere omgange. Senest da avisen blev relanceret i 2011. Siden blev der lavet nyheder til Fyens.dk og trukket i snorene bag tillægget Man:d, der i dag går under navnet Gear. Tjente de første lommepenge på en afløsertjans som avisbud. Gæt selv hvilket blad.

Mere om emnet

Se alle
1
Cannabis-eventyr på Fyn: De første farmaceuter er i gang hos Aurora Nordic

Cannabis-eventyr på Fyn: De første farmaceuter er i gang hos Aurora Nordic