Giver statslige lån til iværksættere: - Vi forventer ikke, at du laver den næste Universal Robots

- Der er et hul, mellem at virksomheden er startet og til, at de kan finde finansiering i banken, hvor vi er villige til at gå ind og tage den yderste risiko, siger Erhvervskundedirektør for Vækstfonden i Region Syddanmark, Henrik Holst Engstrøm. Arkivfoto: Per Guldberg Klausen

Giver statslige lån til iværksættere: - Vi forventer ikke, at du laver den næste Universal Robots

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter i flere år at have lånt ud til mere etablerede firmaer, har Vækstfonden siden 2014 også givet lån til iværksættere. Henrik Holst Elstrøm, erhvervskundedirektør med ansvar for Syddanmark, fortæller hvorfor.

Hvorfor giver I lån til iværksættere?

- Selvom man har en kundeportefølje på plads, vil banken ofte stadig sige nej til nye virksomheder, fordi det tit har kostet penge at drive virksomheden indtil nu. Det er her, vi ser, at der er et hul, fra at virksomheden er startet og til, at den kan finde finansiering i banken, hvor vi er villige til at gå ind og tage den yderste risiko. Det er dog vigtigt at sige, at vi ikke er en konkurrent til bankerne. Vores rente er ofte dyrere, fordi den afspejler risikoen, vi tager.

Iværksættere har også mulighed for finde investeringer fra for eksempel business angels, så hvorfor er der brug for et lån som jeres?

- Det er rigtigt, og mange har også god succes med det. Det, som kan tale imod for nogle, er, at den viden, som iværksætteren har fået på sit felt, bliver udvandet, fordi man jo skal til at dele ejerandelen med investoren. Det kan komme til ikke i lige så høj grad at føles som iværksætterens eget projekt, og det kan betyde meget for motivationen hos nogle. Derfor giver det mening at have et lån som vores.

I investerer også selv i virksomheder, som I bliver medejere af. 14 i alt på Fyn, mens I har lånt til 194 virksomheder på øen. Hvad er forskellen på dem, I låner til og investerer i?

- Det er to vidt forskellige tilgange. Vores investeringsfolk går ind meget tidligere i forløbet, end vi kan låne. Og de leder efter virksomheder, som kan blive store, har en international ambition og kan blive et fyrtårn for Danmark, populært sagt den næste Universal Robots. Når vi låner til virksomheder, forventer vi jo ikke, de for eksempel kommer til at omsætte for 500 millioner inden for fem år. De skal have det gode projekt, kunne drive en god forretning, samtidig med at de kan betale lånet tilbage.

Så hvad gør I, når virksomheder, I har lånt til, bliver konkurstruede?

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke altid går, som præsten prædiker, og det er også den risiko vores rente afspejler. Og går det galt, så ser vi først på, om vi kan gøre noget for virksomheden, blandt andet trykprøve markedet for at se, om der stadig er et potentiale for virksomhedens produkt. Og ellers forsøger vi efter bedste evne sammen med ejeren at få afviklet gælden. Men vi arbejder på nu at følge virksomhederne endnu tættere, så vi kan støtte op om væksten, men også kunne give råd, hvis virksomheden skulle komme i problemer hen ad vejen.

Vækstlån holder iværksættere flydende
29 fynske iværksættere har i perioden 2014-2017 fået iværksætterlån fra Vækstfonden - statens udviklingsfond som skal støtte vækst og udvikling i små og mellemstore virksomheder. På landsplan er der udlånt en milliard kroner til samlet 301 virksomheder.

4,7 procent - 14 virksomheder - er gået konkurs, ud af de 301 virksomheder, som Vækstfonden siden 2014 har givet et iværksætterlån.

Til sammenligning må 46 procent af alle nystartede virksomheder dreje nøjlen om inden for tre år, viser en analyse fra Vækstfonden.

Fonden giver også andre former for støtte. Samlet har 194 fynske virksomheder fået finansiering gennem lån, garantier og kautioner fra Vækstfonden - heriblandt 58 fynske virksomheder i 2017.

Flest lån er givet til virksomheder inden for forretningsservice og anden service samt detail- og engroshandel, henholdsvis 27 og 26 procent. 25 procent til landbrugsvirksomheder, 17 til fremstillingsfirmaer og fem procent til bygge- og anlægsvirksomheder.

Yderligere vælger Vækstfonden nogle gange at investere i virksomheder, hvor fonden dermed bliver medejer af firmaet. På Fyn drejer det sig om i alt 14 virksomheder.

Giver statslige lån til iværksættere: - Vi forventer ikke, at du laver den næste Universal Robots

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce