Gæmelke: Ny WTO-aftale er nødvendig


Gæmelke: Ny WTO-aftale er nødvendig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om en ny WTO-aftale, der blev vedtaget natten til i går, kommer til at betyde, at store dele af landbrugsstøtten skal fjernes, mener Peter Gæmelke, der er præsident for Landbrugsraadet, at aftalen er et nødvendigt og godt udgangspunkt for de kommende forhandlinger om en global frihandelsaftale.

- Dansk landbrug og fødevareindustri har ønsket en balanceret og gradvis liberalisering af landbrugspolitikken, og det ønske har nu fået nyt liv, siger Peter Gæmelke.

En af hovedårsagerne til Gæmelkes optimisme er, at aftalen også indebærer, at store eksportlande som USA, Australien og Canada skal give afkald på deres støtteordninger til landbruget. Alligevel bliver en liberalisering næppe en dans på roser.

-Der er ingen tvivl om, at en øget liberalisering vil lægge pres på dansk landbrug. Vi bliver nødt til at øge vores produktivitet og effektivitet, men det tror jeg også, at vi er gearet til, siger Gæmelke.

Samtidig er de høje lønninger ikke de europæiske bønders eneste ulempe i konkurrencen med resten af verdens landmænd.

- Europas dilemma er, at vi stiller meget højere krav til fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og miljø, end andre lande gør. Men vores krav er ganske simpelt, at importerede varer skal leve op til samme standarter som de varer, der produceres i EU, siger Peter Gæmelke. Det krav kan godt skabe strid mellem de store eksportnationer. USA har for eksempel længe hævdet, at det europæiske forbud mod hormon-kød var en teknisk handelshindring.

Gæmelke: Ny WTO-aftale er nødvendig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce