De førende industrilande i G8 er klar med milliardlån til Egypten og Tunesien. Landene ønsker dog mere støtte.
De otte førende industrinationer, som mødes til G8-topmøde i franske Deauville, er parat med et løfte om samlede lån på over 20 milliarder dollars - svarende til 105 milliarder kroner - over de næste to år til de nye demokratier i Egypten og Tunesien,

Det fremgår af de konklusioner, som ventes vedtaget senere fredag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Lånene skal administreres af internationale organisationer som Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Investeringsbank (EIB).

USA's præsident, Barack Obama, understreger efter et bilateralt møde med den franske præsident og mødevært, Nicolas Sarkozy, nødvendigheden af at hjælpe Egypten og Tunesien, som er gået forrest i den opstand, der siden er omdøbt til "det arabiske forår".

- Det handler ikke kun om overgang til demokrati, men også om at at sikre, at den demokratiske udvikling også byder på økonomisk vækst, siger Obama.

Udover milliardlånene har en række lande tilbudt direkte støtte til de nye demokratier. Tidligere på ugen valgte EU blandt andet at tilføre yderligere 9,3 milliarder kroner til den pulje, som skal støtte EU's nabolande frem til 2013.

Både Egypten og Tunesien er inviteret med til andendagen af G8-topmødet, hvor støtten til den arabiske verden og Afrika står højest på dagsordenen. Begge lande har forud for mødet understreget, at de har brug for langt større økonomisk hjælp.

G8-lederne vil i mødekonklusionerne også øge presset på regimerne i Syrien og Yemen for at stoppe volden mod demonstranterne og gentage et krav om, at Libyens leder, Muammar Gaddafi, frasiger sig magten.

Sarkozy og Obama understreger samtidig, at Frankrig og USA vil støtte den Nato-ledede operation i Libyen, indtil Gaddafi er væk.

- Vi står sammen om at gøre arbejdet færdigt, siger Obama.

Mere om emnet

Se alle

FN: En million er flygtet fra Syrien

Syriens oprørere vinder terræn i nord

Mindst 200 er dræbt i kampe om politiskole i Syrien