Produktion af skrå i Lakrisan i Svendborg er begyndt at give gode penge

Fyn er allerede hjemland for en stor del af verdens produktion af pibetobak. Nu er øen også ved at sætte sig på markedet for skråtobak.

I 2013/14 fik Svendborg-firmaet Lakrisan endelig et økonomisk gennembrud. Overskuddet blev på 1,5 millioner kroner før skat.

Det er en kraftig forbedring i forhold til selskabets første tre et halvt leveår, der kostede et samlet underskud på nogen lunde samme størrelse.

- Det har taget lidt længere tid end forventet at komme igang, konstaterer direktør Per Buch.

Han er administrerende direktør i Halberg-koncernen, som ikke mindst omfatter tobaksfabrikken Mac Baren Tobacco Company.

Usædvanligt samarbejde

Det er Mac Baren, der producerer skråene. Men Lakrisan er et historisk set usædvanligt samarbejde mellem Fyns store tobaksfamilier - Halberg i Svendborg og Gundersen i Assens.

Sidstnævnte ejede tidligere en stor del af Orlik Tobacco Company, der er Mac Barens konkurrent. Efter at virksomheden blev solgt til Scandinavian Tobacco Group er de to familier kommet tæt på hinanden.

Georg Gundersen er blevet medlem af Halberg-koncernens bestyrelse, og de to partnere stiftede sammen selskabet Lakrisan 2010.

Selskabet har købt en række små skråmærker - blandt andet Lakrisan.

Samtidig blev den specielle og manuelt prægede produktion flyttet fra Aalborg til Svendborg.

Gang i eksporten

Det gode resultat for 2014/15 skyldes ifølge Per Buch, at det er lykkedes at få gang i eksporten.

- Vi er kommet ind på et marked, men det spændende bliver jo, om kunderne der køber mere end en gang, siger han forsigtigt.

Forsigtigheden er dog ikke større, end at Per Buch forventer et lige så godt resultat i år.

Af hensyn til konkurrenterne, vil han ikke fortælle, hvilket marked Lakrisan er kommet ind på.

Det danske hjemmemarked er ikke stort.

- Det er svært at komme ind på, fordi vi - ligesom andre tobaksvirksomheder - ikke må reklamere, siger Per Buch.

Odense-fabrik dominerer

Fyn har i forvejen store traditioner med at lave skrå.

Markedets dominerende virksomhed er Hermann Krügers Eftf. i Odense, der med mærket Oliver Twist med stor stabilitet leverer flotte overskud år efter år.

Skrå er tobak, som er spundet og sovset. Det skæres i små stykker, som man kan lægge inden for læben og dermed indtage nikotin.

Familien Gundersen i Assens har også kastet sig over en anden tobaks-form, snus, som er pulveriseret tobak, der enten snuses op i næsen eller købes i små poser, som lægges i munden som skrå.

Det har endnu ikke været nogen succes for Gundersen, der har haft store underskud på produktionen.

Mange har forventet, at de to røgfri måder at nyde tobak på ville vinde frem på grund af de mange restriktioner mod rygning.

- Men vi har slet ikke kunnet se den effekt. I stedet ser det ud til, at det er andre former som e-cigaretter, der nyder godt af rygeforbuddene, siger Per Buch.

- Det er et lillebitte marked, men det ser ud til, at vi godt kan få det til at fungere, fordi vi har fået samlet en række mærker til en kritisk masse, siger Per Buch.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Tobakskæmpe: Fyrer 110 efter halvsløje kvartalstal

Tobakskæmpe: Fyrer 110 efter halvsløje kvartalstal

3
Nye arbejdspladser: Fynsk tobakfirma køber op

Nye arbejdspladser: Fynsk tobakfirma køber op

Gode tal i Svendborg: Stort overskud i tobaks-koncern

Gode tal i Svendborg: Stort overskud i tobaks-koncern