SDU-forskere har udviklet ny teknologi, som kan afsløre kopier af dansk design som møbler

Det berømmede danske design er under konstant beskydning af kopister, som efterligner møbler og andet uden at have fået lov.

Men nu får firmaerne bag designklassikere et nyt våben mod kopisterne. Forskere fra Mads Clausen Instituttet ved Syddansk Universitet har udviklet en teknologi, der kan benyttes som ægthedscertifikat.

På Syddansk Universitets hjemmeside beskrives det som en unik nano-fiberstruktur, der indlejres i en label, som sættes på møblet eller lampen. Den lille label kan aflæses af en smartphone, som kan fortælle, om møblet er ægte.

På den måde kan både leverandører, forhandlere og kunder tjekke, om stolen, de står med, er en ægte Hans J. Wegner, eller om lampen virkelig er en af Poul Henningsens kogler.

- Med denne teknologi kan vi flytte eksisterende sikkerhedsløsninger op i superligaen, hvor kopiering praktisk talt er umulig, siger Jens Kr. Damsgaard, direktør i Science Ventures Denmark A/S, som er en SDU-enhed, der føder nye virksomheder fra universitetet.

Syddansk Universitet er i dag vært for en konference, hvor man i samarbejde med erhvervsnetværket Connect Denmark diskuterer den videre forretningsstrategi for den lille label mod kopier.

  • Byrne_Tommy_(2015)_004

    Af:

    Tommy er journalist på samfundsredaktionen og arbejder med stofområder som politik, sundhed og uddannelse. Han har tidligere arbejdet på erhvervsredaktionen og har også vikarieret som politisk reporter på Christiansborg. Tommy er gift (for anden gang), har to børn og bor mest i Odense men også på Langeland, hvor de har et fritidshus i Lohals.