Odense-gartneriet PKM, Blue Ocean Robotics og transportvirksomheden Alex Andersen Ølund fra Odense skal i et nyt projekt være med til at forhindre mad- og plantespild.

Hvad sker der for bananen? Den ligger umoden ved siden af et æble, men i løbet af ingen tid er den både moden og overmoden og lige til at kyle i skraldespanden.

Svaret er ethylen fra æblet.

Ethylen er en naturlig gasart, som frugt, grønt og blomster udskiller, og som hvert år er årsag til, at varer for milliarder bliver hældt i affaldscontaineren.

Det spild skal tre fynske virksomheder - gartneriet PKM, Odense, Blue Ocean Robotics, Odense, og transportvirksomheden Alex Andersen Ølund, Odense, være med til at dæmme op for i et projekt, der netop har fået 10,7 millioner af Innovationsfonden.

Luftrenser til lagerhaller og lastbiler

Projektet går ud på at udvikle censorer, der kan måle ethylen og en luftrenser, der kan rense luften for gasarten, når den er konstateret.

Det vil f.eks kunne bruges i lagerhaller og lastbiler, der transporterer planter og grønt.

- Blomster kan holde til et langt lavere niveau af ethylen end frugt og grønt. Det giver for eksempel udfordringer i supermarkeder, hvor man tit har blomster og grønt stående ved siden af hinanden, siger Jacob Ask Hansen, projektleder ved Teknologisk Institut, som også er en del af det nye samarbejde.

Projektet løber i tre år, og udover de fynske virksomheder deltager Aarstiderne, Dansk Supermarked, Aalborg Universitet og virksomheden Develco Products.

På videoen øverst i artiklen kan du se, hvor hurtigt en umoden banan modner, når den ligger ved siden af et æble. Det er derfor, man som forbruger skal holde frugt og grønt adskilt. Også fra blomster.

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.