Fynske borgmestre bør kigge mod Jylland

Erhvervslivets vilkår bliver en del af debatten, når de fynske borgmestre mødes i Cafe Stiften den 2. februar. Arkivfoto

Fynske borgmestre bør kigge mod Jylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyn bør samarbejde på tværs af kommunegrænserne, og så kan vi lære noget af, hvordan man gør i Ikast-Brande, mener Poul Strandmark, der er direktør og formand for DI Fyn.

Gennem mange år har de fynske kommuner brugt for meget energi på at kigge indad. I stedet bør de i langt større grad kigge op og samarbejde på tværs af kommunegrænserne. Det mener Poul Strandmark, der er direktør i Blue Pack og formand for DI Fyn.

- Det vigtigste er, at vi får et samarbejdende Fyn. Vi har i mange år haft alt for travlt med at hytte vores egen lille kommune. Men hvis vi skal have gennemslagskraft, så er det vigtigt, at vi alle sammen taler med en stemme. Og så skal vi skal være enige om, hvad vi vil fokusere på, siger han.

Det kan eksempelvis være inden for infrastruktur, E20, takster på Storebæltsbroen eller tiltrækning af statslige arbejdspladser.

- Det kan ikke nytte noget, at ni kommuner på Fyn kæmper hver sin kamp for at få tingene igennem. Her er vi nødt til at stå sammen - for eksempel for at få de statslige arbejdspladser tilbage til Fyn. Hvor de så bliver placeret henne er ligegyldigt, siger Poul Strandmark.

Og så bør kommunerne i større grad arbejde sammen om at markedsføre hele Fyn - ikke bare som et godt sted at bosætte sig, men også som et godt sted at placere sin virksomhed.

- Så samarbejdet er det vigtigste for mig, siger Poul Strandmark, der ikke er i tvivl om, at det er realistisk.

- Senest så vi udvidelsen på E20, hvor Fyens Stiftstidende, borgmestrene og erhvervslivet gik ind idet. Alle var med, og pludselig skete der noget, fortsætter han.

- Det kan ikke nytte noget, at ni kommuner på Fyn kæmper hver sin kamp for at få tingene igennem. Poul Strandmark, formand for DI Fyn.
Når alle er med, bliver tingene til noget, mener Poul Strandmark, der er formand for DI Fyn. Arkivfoto.
Når alle er med, bliver tingene til noget, mener Poul Strandmark, der er formand for DI Fyn. Arkivfoto.

Mødes i Cafe Stiften

Onsdag kunne man i Fyens Stiftstidende og på fyens.dk læse om de nyvalgte borgmestres nytårsønsker for deres egen kommune. Ønskerne er lavet forud for et arrangement i Cafe Stiften den 2. februar, hvor alle borgmestrene møder op i mediehuset på Banegårdspladsen.

Et fælles omdrejningspunkt for dem er, at de dels ønsker at øge beskæftigelsen - og dels ønsker at øge udbuddet af arbejdskraft. Det kræver blandt andet opkvalificering af ledige, og her er Poul Strandmark enig.

- Allerede nu er der virksomheder, der skriger på arbejdskraft, og det bliver ikke mindre i de kommende år. Vi har mange arbejdsparate på Fyn, men vi har også mangel på arbejdskraft - og det skisma skal løses. Fyn er allerede i gang med det her på arbejdsmarkedsområdet, men når man i dag er arbejdsparat og har været det i lang tid uden at have et job, så er det fordi man ikke har de rette kvalifikationer til de jobs, der nu en gang er, siger han.

Tilbage i 2006 kom omkring 60 procent af omsætningen hos Blue Pack fra egenproduktion. Sådan er det ikke længere. I dag er virksomheden udelukkende en handelsvirksomhed. Men det har ikke gjort det lettere at finde de rigtige folk.

- Gode sælgere er der altid rift om. Men det tog os alligevel næsten et år at finde en. Så opkvalificering af ledige er en vigtig pind, siger Poul Strandmark der ledte i ni måneder, inden han fandt den rette.

På spørgsmålet om hvordan kommunerne helt konkret kan øge betingelserne for virksomhederne, er svaret klart. Generelt handler det om at være smidige, når en erhvervsvirksomhed henvender sig til kommunen. For når det går godt for virksomhederne, så bliver der skabt arbejdspladser, og det er godt for kommunekassen, lyder ræsonnementet.

- Det handler om at gøre kagen større til gavn for alle. Når en erhvervsvirksomhed henvender sig til kommunen, har den brug for et svar. I princippet er et klart nej lige så godt som et ja. Bare det er løsningsorienteret. Men en virksomhed kan ikke leve med et måske, måske ikke.

Smid hvad I har hænderne

- Hvis man skal nævne nogen her i landet, som gør det helt fantastisk på erhvervsområdet, så er det Ikast-Brande Kommune. Når en erhvervsvirksomhed henvender sig til kommunen, så er hele apparatet løsningsorienteret - uanset hvem, man taler med. Mantraet er smid, hvad I har i hænderne og se, hvad vi kan gøre for den her virksomhed.

Skal virksomheden så have fortrinsret frem for borgerne, kan man spørge.

- Ja det skal den, for hvis virksomheden får det godt, kan kommunen gøre mere for fru Jensen. Det gør samfundskagen større.

Fynske borgmestre bør kigge mod Jylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce