Fynske bønder investerer i ukrainsk landbrug

Fra venstre: Peder-Bent Top direktør i Ukraine Topfarming. Christian Ermose, formand for bestyrelsen i Ukraine Topfarming

Fynske bønder investerer i ukrainsk landbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lige dele held og arbejdsomhed har skabt en fynsk investeringssucces. Tidligere forstander på Korinth Landbrugsskole Christian Ermose og Peder Top står bag investeringsforeningen Ukraine Topfarming, der har købt og udviklet et ukrainsk landbrug.

FAABORG: I 2005 ansatte Peder Top mange ukrainske landbrugsmedarbejdere i Danmark igennem sit rekrutteringsbureau. Mange af dem var både dygtige og arbejdsomme, så Peder Top syntes, at det var synd, at de ukrainske landbrugsmedarbejdere efter endt ansættelse skulle tilbage til Ukraine, hvor der ingen job var at få overhovedet.

Derfor fik han sammen med daværende forstander for Korinth Landbrugsskole Christian Ermose den ide at købe et landbrug i Ukraine og lade tidligere medarbejdere i Danmark og landbrugselever fra Korinth Landbrugsskole drive det. Peder Top gik derefter i gang med at lede efter investorer til projektet, for et landbrug er dyrt, og det kræver likviditet at drive det.

Det gik over al forventning, og i slutningen af 2007 ejede investeringsforeningens nu 49 investorer et 4200 hektar stort landbrug, med plantebrug og over 300 køer. Til sammenligning er 4200 hektar syv gange så stort som Egeskov slots landbrug. I dag er der i landbruget investeret for et tocifret millionbeløb.

Held at det går godt

Peder Top og Christian Ermose fortæller, at selskabet skaber et stabilt godt afkast, til deres investorer. Men meget af det er mere held end forstand fortæller de:

- Vi ville oprindeligt have haft en svineproduktion. Men vi fik mulighed for at forpagte et meget større landbrug, og det ville investorerne gerne, fordi kornpriserne dengang var høje. I dag er det meget heldigt, fordi svinepriserne er faldet, og den ukrainske valuta er faldet 80 procent. Hvis vi udelukkende havde haft svineproduktion, så var vi gået konkurs, og alle havde tabt deres penge.

- I stedet laver vi gode penge, og vi har aldrig haft underskud på driften, sige Christian Ermose.

En del af succesen er selvfølgelig også de mærkværdigt lave timelønninger, som Ukrainerne tjener, siger Christian Ermose:

- En vellønnet ukrainsk landbrugsmedarbejder tjener 17 kroner i timen. Og det er mærkværdigt lavt. Lønningerne i landet er ikke fulgt med inflationen, så de lever på en sten i Ukraine.

- Vi har 80 medarbejdere, og vi prøver at gøre vores for lokalsamfundet. Vi donerer til lygtepæle og andre praktiske ting i landsbyen, som kan lette livet for lokalsamfundet, siger Peder Top.

- Vores driftsleder i Ukraine, der har arbejdet der i alle 12 år er også meget vellidt. Man skal kunne tage sig af sine folk, hvis man skal kunne se folk i øjnene dernede. Vi har for eksempel engang imellem leget bank, hvis nogle medarbejdere stod og manglede penge til at reparere deres bil.

Både Peder Top og Christian Ermose og flere investorer mener dog også, at landbruget i Ukraine kunne drives med færre medarbejdere end 80. Men det vil driftslederen ikke være med til. Og så får han lov til at køre butikken derovre, som han mener den kører bedst, siger Christian Ermose.

Ukraine Topfarming har ingen gæld, hvilket er ret uhørt for i hvert fald danske landbrug. Den gode økonomi gør, at de gerne vil tredoble farmens kvægdrift i fremtiden. Men på helt kort sigt, kommer der ikke til at ske det store. - Den politiske situation er meget svær i landet. Alt står stille på grund af krigen mod Rusland. Vi har dog ikke mærket det store til myndighederne. Men urolighederne gør, at vi er afholdende med yderligere investering på kort sigt, siger Christian Ermose.

Fynske bønder investerer i ukrainsk landbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce