Fynsk workshop med erhvervsguru: Derfor er er Apple og Amazon uovervindelige

- Hvem her har lejet sig ind hos Airbnb? Nummer syv på den aktuelle liste over de 50 klogeste erhvervs- og businesstænkere, Alex Osterwalder, ledte tirsdag en workshop for 65 erhvervsfolk hos virksomheden Hydac i Langeskov. Foto: Vibeke Volder

Fynsk workshop med erhvervsguru: Derfor er er Apple og Amazon uovervindelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeskov-virksomheden Hydac tog forskud på det store erhversarrangement Thinkers50, som starter onsdag i Odense, da hydraulikvirksomheden havde inviteret en af hovedtalerne Alex Osterwalder og 65 erhvervsledere til Langeskov for at give gode råd og deltage i en workshop.

- Okay, hvem her har arbejdet med Business Model Canvas?

Hænderne ryger i vejret hos størsteparten af gæsterne i kantinen hos Langeskov-virksomheden Hydac, hvor omkring 65 erhvervsledere og forretningsudviklere fra virksomheder fra Aarhus til Odense og København har taget plads. Normalt spiser medarbejderne fra hydraulikvirksomheden deres frokost her, men de bliver netop nu serviceret med hotdogs, pølser og brød ovre hos nabovirksomheden i dagens anledning.

Deres kantine er i stedet indrettet til brug til den workshop, som en af verdens førende eksperter og guruer ud i forretningsplaner, innovation og ledelse, Alex Osterwalder er i fuld gang med at sætte i gang fra det hævede podium for enden af lokalet. Vi er cirka 10 minutter inde i seancen, som strækker sig over fire timer.

Fakta
European Business Forum

For andet år i træk er Odense vært, når Thinkers 50 European Business Forum 2018 løber af stablen onsdag og torsdag i Odeon.

350 gæster har betalt mellem 11.000 og 18.500 kroner - plus moms - for en billet, når nogle af verdens mest anerkendte erhvervstænkere og business-teoretikere sætter ord på management og ledelse anno 2018.

De kommer med bud på, hvordan man sikrer innovation og drift samtidigt i sin virksomhed, mens teknologiudviklingen truer med at overhale og disrupte forretningsmodel og hele markedet.

Blandt de udenlandske hovedtalere er navne som Roger Martin og Don Tapscott, som er højt placeret på Thinkers50 liste over verdens klogeste business-hoveder. Nogle af de danske indspark kommer fra grevinde Alexandra, Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand for A.P. Møller-Maersk, og den nyligt udpegede TV 2-formand, Jimmy Maymann.

Derudover taler også Alex Osterwalder, som i går tog forskud på de to dage ved at holde en workshop hos Hydac i Langeskov.
Hydacs ansatte fik hotdogs og pølser med brød udenfor, mens deres kantine var lånt ud til Osterwalder og dagens workshop. Foto: Vibeke Volder
Hydacs ansatte fik hotdogs og pølser med brød udenfor, mens deres kantine var lånt ud til Osterwalder og dagens workshop. Foto: Vibeke Volder

Langt fra en enetale

Det bliver dog langt fra nogen enetale. Osterwalder er især kendt for sine konkrete værktøjer, opgaver og ikke mindst sin metode til at overskue en virksomhed, kunderne, omkostninger, ressourcer og partnere i det såkaldte "Business Model Canvas". Hver af deltagerne har en kopi af planen på bordet foran dem, og nu får de dagens første opgave:

- I får nu klistermærkerne med Tesla. Så har I fire minutter til at arrangere forretningsmodellen for virksomheden. Den gruppe, der gør det korrekt og hurtigst, kan vinde en plade schweizisk chokolade, siger han med et stort grin.

Lydniveauet stiger straks til et mærkbart decibelnivau, mens workshoppen får liv ved de runde borde og klistermærker, der viser alt fra Tesla's ladestationer til "marketing" og "production cost" finder plads på Osterwalders forretningslærred.

Torsdag er Osterwalder med, når andendagen af erhvervseventen Thinkers50 finder sted i Odeon i Odense, men i dag får de 65 erhvervsfolk en unik mulighed for at høre fra en af verdens mest anerkendte business-tænkere helt tæt på.

Osterwalder taler om at drive forretningen og dyrke innovationen sideløbende i en virksomhed. Alt har en udløbsdato - selv de bedste forretningsplaner og produkter, siger han. Så det handler om at tænke nyt og innovativt, i god tid før krisen rammer.

- De bedste virksomheder som Apple og Amazon formår hele tiden at udvikle sig - og måske endda disrupte og "æde" sig selv. På den måde bliver de umulige at slå, fordi de konstant er innovative, men mindre virksomheder kan også blive invincible, man skal ikke være Apple eller Amazon, siger han.

Alex Osterwalder er ikke mindst kendt for bogen og sin model The Business Model Canvas. Han er i øjeblikket i gang med ikke mindre end fem nye bøger, afslørede den anerkendte tænker fra podiet i Langeskov. Foto: Vibeke Volder
Alex Osterwalder er ikke mindst kendt for bogen og sin model The Business Model Canvas. Han er i øjeblikket i gang med ikke mindre end fem nye bøger, afslørede den anerkendte tænker fra podiet i Langeskov. Foto: Vibeke Volder

Airbnb på et frisk canvas

Osterwalder har forlængst slået sit navn fast som en af verdens mest anerkendte tænkere, når det handler om at skabe et overblik over en virksomhed og sikre, at forretningsplanen fungerer. Han taler om Nestlé og Nespresso, som disruptede kaffemarkedet, før han runder Airbnb og beder folk om at sætte flere klistermærker på et nyt blankt "canvas". Han er nummer syv på den aktuelle liste over verdens klogeste hoveder inden for management, som Thinkers50 sætter sammen hvert andet år.

- Hvor mange kundesegmenter har Airbnb?, spørger Alex Osterwalder og fortsætter, da ingen rækker hånden op:

- Hvem her har lejet sig ind gennem Airbnb? Hvem har prøvet at leje sit sommerhus ud?, der har I svaret, siger han og griner stort.

To kundesegmenter - lejere og udlejere.

- Okay, I får fire minutter fra nu af, siger han og ringer med en stor klokke, som bestemt ligner noget, han har taget med hjemme fra Schweiz.

- Når den ringer, så er tiden gået, siger han.

Alex Osterwalders tanker og workshoppen blev
Alex Osterwalders tanker og workshoppen blev "illustreret" af en tegner bagest i lokalet hos virksomheden Hydac i Langeskov, som var med fra Osterwalders firma Strategyzer. Foto: Vibeke Volder

Fynsk workshop med erhvervsguru: Derfor er er Apple og Amazon uovervindelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce