Som ung ville direktør Michael Drest Nielsen absolut ikke have noget at gøre med familievirksomheden Oliver Twist i Odense

Da Michael Drest Nielsen var i begyndelsen af 20'erne, var han helt sikker på, at han ikke skulle arbejde i familiens virksomhed.

Hans far, Børge Drest Nielsen, var den stærke ejer og leder af Odense-virksomheden Oliver Twist.

- Jeg var sikker på, at vi ville komme til at rive hovederne af hinanden, så jeg afviste ham, når han foreslog det, siger Michael Drest Nielsen.

- Vi havde ikke noget dårligt forhold, men jeg havde ikke lyst til at arbejde sammen med ham, siger han.

Den holdning genkender mange børn af virksomhedsejere. Følelserne og andre bløde værdier har stor betydning for, hvordan virksomheder kommer igennem et generationsskifte.

Det mener erhvervsmanden Steen Haustrup.

Sammen med eksperter og Syddansk Universitet er han derfor ved at undersøge, hvordan familier håndterer de svære, bløde emner.

Du kan se, hvordan du kan deltage i undersøgelsen på modsatte side til højre.

Faderen holdt afstand

Da Michael Drest Nielsen var færdig med sin uddannelse som levnedsmiddeltekniker, havde han og hans to søstre allerede været medejere af familievirksomheden i mange år, men det så han som et rent økonomisk forhold.

- Jeg følte mig ikke forpligtet til at følge efter min far. Især for min mor var det magtpåliggende, at vi ikke følte, at vi blev tvunget ind i virksomheden, siger han.

I dag sidder han alligevel i faderens kontor i virksomhedens lokaler tæt på Rosengårdcentret: - Min far er temmelig snu, konstaterer han.

Faderen selv holdt afstand til sønnen. I stedet tog lederen af produktionen, som Michael kendte godt, kontakt og ansatte ham midlertidigt til et konkret projekt.

Da det var slut efter et par år, foreslog faderen ham, at han skulle rejse til USA og opdyrke markedet der.

- Det var spændende og krævede ikke et tæt samarbejde med ham, så jeg gik med.

Dermed var processen sat i gang, og 11 år efter den første ansættelse overtog Michael Drest Nielsen reelt ledelsen.

Fik et godt samarbejde

- Og vi havde - og har - et rigtig godt samarbejde, hvor vi respekterede hinanden. Det gik slet ikke, som jeg engang havde frygtet, siger han i dag.

Efter direktørskiftet trappede Børge Drest Nielsen, der i dag er 78 år, langsomt ned og fratrådte formelt som administrerende direktør i 2002. Han er stadig medejer, medlem af bestyrelsen og kommer ofte i virksomheden.

Michael Drest Nielsen har to døtre på 18 og 20 år, og når han overvejer deres fremtid, tager han udgangspunkt i sin egen historie.

- Jeg håber bare, at de bliver lykkelige. De har muligheden for at komme ind her, men det er helt op til dem selv, siger faderen.

- Det er vigtigt, at de først skaber sig en platform uden for virksomheden, så de har et alternativ, siger Michael Drest Nielsen.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
2
- Min far er en tæt ven

- Min far er en tæt ven

6
- Jeg gør ikke som far

- Jeg gør ikke som far

2
Familien har lært af sine fejl

Familien har lært af sine fejl