Brændselscelle-virksomheden IRD, som sidste år flyttede fra Svendborg til Odense, skærer store dele af aktiviteterne væk efter omfattende underskud.

De har arbejdet på det i 20 år, ejerne har betalt 114 millioner kroner i de seneste 12 år - og andre kasser har betalt måske lige så meget. Men nu dropper fynske IRD en stor del af den teknologi, som firmaet har udviklet.

- Vi er nødt til at fokusere. I fremtiden koncentrerer vi os om det, vi er bedst til, siger administrerende direktør Theiss Stenstrøm, IRD.

Virksomheden har i mange år haft stor opmærksomhed, fordi den er langt fremme i udviklingen af brændselsceller, som kan producere strøm ud af brint eller metanol (træsprit).

IRD har i mange år ligget i Svendborg, hvor den lokale politiker og erhvervsmand Jørgen Lundsgaard har været stifter og idémæssig bagmand.

I maj 2015 flyttede virksomheden til Tietgenbyen i Odense, og den er nu udelukkende ejet af energiselskabet Trefor, der blandt andet leverer strøm, varme og vand til Trekantområdet.

Og Trefor, som har været medejer siden 2007, er tilsyneladende blevet træt af de store underskud.

Teknologi sat til salg

Arbejdet med flere IRD's opfindelser er stoppet, og teknologien sat til salg.

I stedet skal den lille, men kloge virksomhed kun producere én ting: kernekomponenterne til brændselsceller.

- Vi har erkendt, at vi ikke er i stand til at sælge vores produkter til slutbrugerne. Det ville kræve, at vi brugte mange penge på at opbygge et salgsnetværk, siger Theiss Stenstrøm.

- Det var en hård beslutning, som betød, at vi måtte sige farvel til nogle af vores medarbejdere, siger han.

I dag er der 20 ansatte i IRD, i regnskabsåret 2008/2009 var tallet 49.

Direktørens og ejerens ændring af virksomheden er mere gennemgribende end blot et ændret syn på produkterne. Det er et forsøg på at gøre op med hele den måde, IRD hidtil er blevet drevet på.

- Virksomheden har hele tiden været orienteret mod forskning og udvikling. Målet var at skabe tekniske resultater - ikke at få solgt nogle produkter, siger direktøren.

Det betød, at IRD også var meget orienteret mod, hvilke projekter der kunne få støtte fra de forskellige offentlige kasser, der vil fremme for eksempel brintteknologi. Men de projekter skabte ikke nødvendigvis kommercielle muligheder.

- Vi har brugt 114 millioner af ejernes penge, men vi har nok brugt lige så mange støttekroner, siger Theiss Stenstrøm.

Pengene er ikke spildt

Han understreger, at pengene ikke er spildt. Der er kommet mange vigtige tekniske resultater ud af arbejdet, og virksomheden har stadig den viden, som er blevet skabt for pengene.

- Men vi kan ikke fortsætte sådan. Nu orienterer vi os mod at sælge nogle varer, så vi kan få penge ind, siger direktøren.

Læs mere i Fyens Stiftstidende mandag eller på Mitfyn.dk (betalt indhold): Fremtiden skal drives af fynske brændselsceller

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Købt for en slik: Stifter ude af brint-firma

Købt for en slik: Stifter ude af brint-firma

Lys fremtid: Brint-firma skærer ned på underskud

Lys fremtid: Brint-firma skærer ned på underskud