Fynsk skole solgt for 200 mio.: Udlændinge vil gerne sætte penge i Odense

Tietgen-komplekset i Odense er blevet solgt til en svensk investor. Foto: Niam

Fynsk skole solgt for 200 mio.: Udlændinge vil gerne sætte penge i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bygningerne der huser undervisningsinstitutionen Tietgen i Odense er blevet solgt i en af de største ejendomshandler på Fyn i mange år. Køberen er svensk, og handlen viser, at Odense nu også kan tiltrække udenlandske investorer.

En af de største enkeltstående ejendomshandler på Fyn fandt sted i denne uge - og den beviser, at Odense er blevet interessant for de helt store investorer i udlandet.

Handlen gjaldt Nørrehus, der ligger ved Thomas B. Thriges Gade og især huser den største del af den store undervisningsinstitution Tietgen (tidligere Tietgenskolen). Ejendomskomplekset består af 26.000 kvadratmeter, og blev købt for tæt på 200 millioner kroner. Dermed er handlen en af de største på Fyn i mange år - især når man kun ser på almindelige handler, hvor der ikke skal rives ned og bygges nyt på arealet. Den overgås formentlig kun af salget af Rosengårdcentret til over to milliarder kroner i 2013.

Etagearealet i Nørrehus er næsten dobbelt så stort som i rådhuset i Odense. Handlen påvirker ikke Tietgen og de øvrige lejere, og der er ingen planer om ændringer i området. Prisskiltet på ejendommen var 200 millioner kroner og ifølge ejendomsmægleren kom slutprisen til at ligge tæt på det beløb.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Den store handel
Hvad er solgt:Nørrehus, som er nogle ejendomme i karréen, der omkranses af Thomas B. Thriges Gade, Ejlskovsgade, Lerchesgade og Buchwaldsgade på den nordlige side af jernbanen. Nørrehus er nabo til Skats kontorer, der ikke er med i handlen.

Lejere:

Tietgen, VUC, Sanistål, Repeat Fitness med flere

Størrelse:

26.000 kvadratmeter

Opført:

Størstedelen er fra 1987-89. Nogle bygninger er fra 1969.

Sælger:

Danica Pension, dansk pensionsselskab i Danske Bank-koncernen.

Køber:

Niam, svensk ejendomsinvestor, blandt Nordens største.

Pris:

Udbudt til 200 millioner kroner, der ville give en forrentning på 6,8 procent. Slutprisen blev lidt lavere. Offentlig vurdering er 156 millioner kroner.
Tietgen-komplekset i Odense er blevet solgt til en svensk investor. Foto: Niam
Tietgen-komplekset i Odense er blevet solgt til en svensk investor. Foto: Niam

Udenlandske penge til Odense

Det mest interessante ved handlen er køberen, som er den svenske ejendomsvirksomhed Niam. Det er en af Nordens største ejendomsinvestorer, og handlen viser dermed, at Odense er et interessant sted at investere sine penge - også for udlændinge.

- Vi er meget glade for at have erhvervet denne ejendom, der er udlejet til gode og solide lejere og samtidig indeholder spændende muligheder for yderligere udvikling i fremtiden, siger Kristian Krogh, landechef for Niam i Danmark.

- Odense rykker for alvor i disse år og er en spændende og dynamisk by i vækst. Vi ser vores investering som en unik mulighed for at være med i udviklingen af en central del af byen, siger han ifølge en pressemeddelelse.

Og svenskerne var ikke de eneste interesseret fra udlandet:

- Der var en række udenlandske investorer, der var interesseret i at købe ejendommen. Der var selvfølgelig også danske men ingen lokale, siger Henrik Bendix Poulsen-Svane, der ejer ejendomsmæglerfirmaet Home Erhverv i Odense, som har formidlet handlen.

- I de seneste tre år er der sket en markant stigning i interessen for Odense blandt udenlandske investorer. Mange af de udlændinge, vi talte med, ville ikke have drømt om at kigge på Odense for tre år siden, siger han.

Henrik Poulsen-Svane har erfaring fra 11 års ejendomshandel i København, hvor han ofte formidlede ejendomme til internationale købere, og fra to år i Odense. Ifølge ham vurderer de store investorer nøje en by, før de afgør, at de vil investere i den.

De vurderer lokale faktorer som befolkningstilvæksten, infrastrukturen og investeringslysten. Derefter afgør de, hvor stort afkast og risiko kan være i den by. Risikoen består blandt andet i, om det er muligt at finde nye lejere, hvis den nuværende stopper, og om det er muligt at afsætte ejendommen igen senere.

Desuden er det vigtigt, at der er tale om en stor ejendomshandel. De helt store investorer sætter et meget stort apparat i gang, når de handler, og derfor skal handlen være af en vis størrelse for at det kan give mening - det vil sige over 110 millioner kroner. Kort sagt vender de hver sten teknisk, økonomisk og juridisk, så de kan sikre sig selv og eventuelle bagvedliggende investorer, at de ikke gør noget forkert.

Tietgen-komplekset er placeret tæt ved andre undervisningsinstitutioner - VUC, HF og Erhvervsakademiet Lillebælt - mellem Odense Banegård Center og Odense Havn. Luftfoto: Cowi. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen
Tietgen-komplekset er placeret tæt ved andre undervisningsinstitutioner - VUC, HF og Erhvervsakademiet Lillebælt - mellem Odense Banegård Center og Odense Havn. Luftfoto: Cowi. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

Sælger vil have boliger

- Udlændingene er begyndt at se til Odense, fordi priserne i København efterhånden er kommet meget højt op. Samtidig er der sket så meget i Odense, at de tror på byen. De kan se, at der bliver investeret i letbane og sygehus, og derfor tør de også selv gøre det, siger Henrik Poulsen-Svane.

Da han overtog Home Erhverv i Odense for to år siden var det hans udtrykkelige mål at trække internationale ejendomsinvestorer til byen, så han er meget tilfreds med udfaldet af Nørrehus-handlen. Han glæder sig også over, at rygtet om handlen har ført til, at flere andre udenlandske investorer allerede har henvendt sig for at komme i betragtning ved eventuelle kommende udbud af andre ejendomme.

Salget betyder, at Danica Pension ikke længere ejer ejendomme i Odense, men der er ikke tale om et fravalg af byen.

- Vi har besluttet, at vi vil have færre kontorer og flere boliger i vores portefølje, og vi har en del nye boligejendomme på vej i de kommende år. Nørrehus er fint udlejet, og markedet er godt nu, så det var et godt tidspunkt at få nogle penge tilbage, som vi kan investere i de nye boliger, siger direktør André Scharf, Danica Ejendomdsselskab.

Fynsk skole solgt for 200 mio.: Udlændinge vil gerne sætte penge i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce