Fynsk robotvirksomhed headhunter i udlandet: - Kun 30 procent af vores ingeniører er danske

Den fynske robotindustri oplever gazellevækst. Det kalder på mere arbejdskraft. Det kan dog ikke findes i Danmark, og derfor søger flere virksomheder udenlands. Arkivfoto: Robert Wengler

Fynsk robotvirksomhed headhunter i udlandet: - Kun 30 procent af vores ingeniører er danske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Odense-virksomheden Blue Ocean Robotics er nødsaget til at søge udenlands, når den skal besætte ingeniørstillinger. Der er simpelthen ikke nok danskere.
  • Det er en generel tendens, siger fynsk headhunter, der forudsiger, at flere og flere virksomheder i fremtiden vil hente arbejdskraft fra andre lande.

Blue Ocean Robotics er i kraftig vækst - så meget at virksomheden for nylig blev kåret som en gazellevirksomhed af dagbladet Børsen. Det betyder, at der jævnligt er behov for nye ingeniører i udviklingsafdelingen.

Men selvom virksomheden har base i Odense og er en del af den odenseanske klynge for robotvirksomheder, Odense Robotics, er det kun en brøkdel af arbejdskraften, der har lokale rødder.

- Omkring 30 procent af vores folk er fra Danmark. Så har vi cirka 50 procent, der kommer fra andre lande i Europa, og de sidste 20 procent kommer fra lande uden for EU. Det er typisk indere, pakistanere og iranere, fortæller marketingschef i Blue Ocean Robotics Thomas Midtgaard-Jørgensen.

Hovedårsagen til den store andel af udenlandske medarbejdere er ikke økonomi eller faglighed; det handler slet og ret om, at der ikke er nok danskere til at fylde stillingerne.

De 50 robotingeniører, der årligt bliver uddannet fra Syddansk Universitet, bliver hurtigt opslugt af den frådende robotindustri i Odense, som hungrer efter kvalificeret arbejdskraft, og de resterende jobopslag bliver i stedet slået op på andre europæiske universiteter og delt gennem internationale netværk.

- Hvis der er danske ansøgere, så vil vi til enhver tid vælge dem frem for udenlandske ingeniører. Det skyldes både, at det er nemmere og billigere for os at rekruttere lokalt, og desuden vil vi gerne udvise social ansvarlighed over for Danmark og det danske uddannelsessystem. Men der er bare en skævhed, der tvinger os til at søge internationalt, siger Thomas Midtgaard-Jørgensen.

Flere og flere søger udenlands

Det er en generel tendens, at firmaer i teknologibranchen må søge udenlands for at finde den fornødne arbejdskraft. Fyens Stiftstidende har således skrevet om flere fynske virksomheder, der starter afdelinger op i Kairo for at komme problemet til livs.

Men særligt slemt står det til hos robotvirksomhederne. Det fortæller Jesper Buch-Rønne, der ejer Danmarks største rekrutteringsvirksomhed inden for IT, Recruit IT, som har base i Odense.

- Der er slet ikke nok robotingeniører til at servicere erhvervslivets behov. Derfor bliver man nødt til at rekruttere fra udlandet. Det er noget, vi ser mere og mere, og den udvikling kommer til at fortsætte de kommende år, fordi industrien vækster så meget, som den gør, siger Jesper Buch-Rønne.

Jesper Buch-Rønne understreger, at headhunting i udlandet stadig er et relativt nyt fænomen, og at Recruit IT endnu ikke har haft nok opgaver af denne slags til at have et klart billede af, hvordan det typisk foregår. Men han understreger, at der er udfordringer forbundet med denne praksis.

- Det er ikke nemt. Man skal jo finde nogen, der er interesserede i at flytte til Danmark. Derudover skal virksomhederne også være klar på, at man får nogle medarbejdere, der ikke kan tale dansk, siger han.

Udviklingen fortsætter

Hos Blue Ocean Robotics bekræfter man, at det kan være besværligt at rekruttere fra udlandet. Integration, kommunikation og opholds- og arbejdstilladelse er alt sammen ting, der kan give problemer.

Men når man akut står og mangler arbejdskraft, har man intet valg - og der er ikke noget, der tyder på, at det vil ændre sig foreløbig.

- Med mindre der begynder at blive uddannet flere ingeniører fra danske universiteter, så vil jeg umiddelbart anslå, at vi - grundet vores vækst - i højere grad kommer til at søge udenlands efter arbejdskraften, siger Thomas Midtgaard-Jørgensen.

Fynsk robotvirksomhed headhunter i udlandet: - Kun 30 procent af vores ingeniører er danske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce