Fynsk firma hjælper med generationsskifte: "Det mest naturlige er ikke, at ens børn overtager forretningen"

Man ser ikke mange 100 år gamle familiefirmaer længere, og der vil kun blive færre. Det mener Jens Heimburger, der er administrerende direktør i Dansk Generationsskifte på Sydfyn. Foto: Dansk Generationsskifte

Fynsk firma hjælper med generationsskifte: "Det mest naturlige er ikke, at ens børn overtager forretningen"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Generationsskifte i Vester Skerninge hjælper virksomhedsejere med at overdrage forretningen, når børnene ikke står klar til at tage roret. "Dagsordenen bliver ikke længere sat af forældrene," siger direktøren for det sydfynske selskab.

Mange kan formentlig genkalde billedet af Korsbæk Bank fra tv-serien Matador. En gammel, hæderkronet virksomhed, hvor væggene i bankdirektør Varnæs' kontor er prydet med portrætter af tidligere generationers "bankdirektør Varnæs." Et familiedynasti, hvor søn efter søn overtager firmaet, når far går på pension.

Men den slags hører fortiden til. Sådan lyder det fra Dansk Generationsskifte i Vester Skerninge, der hjælper virksomheder med at finde en arvtager, når ejeren træder tilbage.

- Vi har en helt anden omskiftelighed nu om dage både i forhold til jobs og uddannelse, og det smitter af på de familieejede virksomheder. Dagsordenen bliver ikke længere sat af forældrene, som den gjorde for bare 40-50 år siden, men af børnene selv, og de vælger ikke nødvendigvis at gå i forældrenes fodspor, siger administrerende direktør i Dansk Generationsskifte, Jens Heimburger.

- Det mest naturlige nu om dage er ikke, at ens børn overtager forretningen, men at man laver et generationsskifte uden for familien. Det er her, vi kommer ind i billedet.

Tre råd til generationsskifte
1) Det tager mindst 2-3 år at forberede. Den mentale forberedelse hos ejerlederen er det vigtigste, så vedkommende er klar til at slippe styringen.2) Brug meget tid sammen med en køber/ny direktør for at finde ud af, om kemien er i orden.

3) Sørg for at have en klar kontrakt om, at generationsskiftet ikke kan rulles tilbage. Det giver rene linjer.

Svært skifte

Der er en række udfordringer forbundet med et generationsskifte, for lige meget om en virksomhed er 20, 50 eller 100 år gammel, så er der oparbejdet en kultur, som ikke er nogen let sag at overdrage. Man skal forberede sig på, at det kan være en længere proces, for der er mange praktiske og finansielle ting, som kræver en vis ekspertise. For slet ikke at tale om den største udfordring: Selve ledelsesskiftet.

- Mange af de virksomhedsejere, som kommer til os, har selv prøvet at finde en arvtager, men det er af den ene eller anden årsag ikke lykkedes. Det skyldes lige så ofte ejerlederen selv som arvtageren, simpelthen fordi man har svært ved at slippe tøjlerne, siger Jens Heimburger.

Af samme årsag laver Jens Heimburger altid en klar kontrakt med sine kunder om, at Dansk Generationsskifte overtager aktiemajoriteten i virksomheden sammen med den nye ejer, så skiftet ikke kan rulles tilbage.

- Det giver rene linjer. Og det er vigtigt.

Fynsk firma hjælper med generationsskifte: "Det mest naturlige er ikke, at ens børn overtager forretningen"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce