En stor galvaniseringsfabrik på Midtfyn er kommet på jyske hænder. Salget skubber 64 millioner kroner i udbytte ud til en række aktionærer - blandt andet undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Det er Ferritslev-virksomheden FJ Industres, der har solgt sin andel i selskabet Dansk Overflade Teknik, hvor den fynske metalfabrik hidtil har ejet 40 procent af aktierne. Salget har gjort et godt regnskab endnu bedre.

Dansk Overflade Teknik består blandt andet af en stor galvaniseringsfabrik i Ferritslev, der tidligere var en del af FJ Industries og som ligger i samme fabriksanlæg. Efter salget er galvaniseringsfabrikken udelukkende ejet af jyske aktionærer.

FJ Industries i dag

Ansatte i alt i dag: 175.

Hovedsæde: Ferritslev, 86 ansatte - 60 timelønnede og 26 funktionærer. Her ligger 95 procent af produktionen af sintermetal samt produktionen af alle værktøjer. Mindre bearbejdningsafdeling. 60 procent af omsætningen.

Sverige: Jönköping, 16 timelønnede, produktion af emner i sintermetal hovedsageligt til motorsav-fabrikanten Husqvarna. 15 procent af omsætningen.

Kina: Ningbo, 73 ansatte, fortrinsvis timelønnede. Størstedelen af produktionen til bilindustrien, en mindre sintermetal-produktion. 25 procent af omsætningen.

Ejere: De to stifteres familier ejer hver 50 procent.

Omsætning (2012/13): 124 millioner kroner.

Resultat før skat: -17 millioner kroner.

Egenkapital: 88 millioner kroner.

FJ Industries oplyser ikke direkte, hvad virksomheden har fået for sine aktier. Men hvis man skal dømme ud fra oplysningerne i det seneste regnskabs opgørelse over pengestrømmene, har prisen været omkring 50 millioner kroner - omkring kostprisen på 52 millioner kroner.

FJ Industries havde i forvejen en god kapital, og det er måske grunden til, at man har besluttet, at pengene fra aktie-salget skal ud til virksomhedens ejere. Der er lagt en pæn pengesum oveni, for i alt betaler FJ Industries et udbytte på 64 millioner kroner ud til ejerne.

Hestesko og metal

I 1943 slog Bech Riisager og Einer Christensen sig sammen om at etablere en metalvirksomhed under navnet Ferritslev Hesteskofabrik I/S.

Lige fra begyndelsen gik man højt op i teknik, og de to producerede selv den ekscenterpresser, som klarede den primære produktion - hestesko.

I 1946 flyttede man til den nuværende placering i udkanten af Ferritslev og året efter ændredes navnet til Ferritslev Jernvarefabrik I/S.

Som behovet for hestesko faldt, blev produktionen ændret til beslag til el-luftledninger og til tænder til harver.

Lysten til ny teknologi slog til igen, og varmforzinkning (galvanisering) blev en selvstændig afdeling i 1961.

I 1970'erne begyndte et indtog på bilmarkedet med flanger til lyddæmpere.

1986: Der investeres kraftigt i den nye teknologi, sintermetal.

Navnet ændres til FJ Industries i 2002.

Samme år udskilles galvaniseringen og lægges sammen med Herning Galvanisering til Dansk Overflade Teknik. Medarbejdertallet før sammenlægningen er omkring 300.

Et kontor i Ningbo i Kina etableres i 2006, og to år senere begynder produktionen samme sted.

Firmaet bliver leverandør til især motorsave, da det overtager det svenske firma VSM i Huskvarna.

Det er voldsomt meget mere end almindeligt. I mange år har virksomheden slet ikke betalt udbytte, og de to foregående regnskabsår har kun kastet henholdsvis 2,4 og 5,0 millioner kroner af til aktionærerne.

Undervisningsminister Merete Riisagers andel af de 64 millioner kroner svarer til omkring en million kroner.

Hendes morfar, Bech Riisager, grundlagde FJ Industries, der dengang hed Ferritslev Jernvarefabrik, i 1943 sammen med Einer Christensen, og koncernen ejes stadig af de to familier.

Undervisningsministerens del af familien ejer gennem flere selskaber cirka 17 procent af aktierne, hvoraf hendes mor, Borghild Riisager Andersen, Næsby, ejer langt de fleste. Merete Riisager og hendes bror ejer hver, hvad der svarer til lidt under to procent af aktierne.

Selv om der er kommet lidt over ni millioner ind i deres fælles selskab gennem udbyttet, har de tre tilsyneladende ikke haft behov for at lade alle pengene komme til udbetaling. Udbyttet i deres fælles selskab for det seneste regnskabsår var på 1,3 millioner kroner, viser regnskabet.

FJ Industries har været medejer af Dansk Overflade Teknik siden 2002, da virksomheden lagde galvaniserings-delen af koncernen sammen med Herning Galvanisering. Siden er virksomheden vokset med flere opkøb i blandt andet Sverige og Midtjylland.

De øvrige ejere er en række jyske fabrikanter og virksomheder - især det store støbefirma Vald. Birn i Holstebro. Det er nogle af disse aktionærer, der har købt de fynske aktier - blandt andet Johan P. Hoffmann, Esbjerg.

Det har ikke været muligt at få at vide, hvorfor FJ Industries har solgt aktierne. Virksomhedens bestyrelsesformand Karsten Andersen - Merete Riisagers far - svarer kun meget kort:

- Aktionærerne har besluttet at sælge, det er den eneste forklaring. Og der er ikke andre end mig, der siger noget om det, siger han.

Han vil kun tilføje, at der "ikke er noget mystisk" i beslutningen om at sælge den mere end 60 år gamle del af koncernen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Overflade Teknik eller selskabets ejere.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
1
Efter seks år med minus: Successen vokser i fynsk metalfabrik

Efter seks år med minus: Successen vokser i fynsk metalfabrik

Sparer 20.000 kr. om måneden: Fynsk fabrik genvinder varmen

Sparer 20.000 kr. om måneden: Fynsk fabrik genvinder varmen

Klarede skærene: Stort overskud i fynsk fabrik

Klarede skærene: Stort overskud i fynsk fabrik