Investeringer for 23 milliarder i veje, broer og store bygninger opvejer faldet i boligbyggeriet
Musikhuse, broer, sygehuse, butikscentre, rådhuse ...

Listen over store investeringer på Fyn i de kommende år er meget lang.

Nye stor-byggerier vil skyde op med korte mellemrum og sørge for, at både entreprenører og bygningsarbejdere får masser at lave.

Investeringslysten er stor hos både private og offentlige. Allerede nu er der søsat fynske byggerier, som vil koste 23 milliarder kroner at føre ud i livet.

Det dyreste er netop besluttet politisk: Et nyt universitetshospital i det sydlige Odense til otte milliarder kroner - penge som staten dog endnu ikke har bevilget.

Optimistisk entreprenør

Den lange række af store byggerier får entreprenørerne til at se lyst på fremtiden.

- Mens det går ned i visse områder, så forventer jeg, at byggeaktiviteten på Fyn bliver uændret i de næste år, siger Povl Christensen, der er direktør for det store entreprenørfirma Hansson og Knudsen i Odense og formand for Dansk Byggeri.

Byggeriet oplever i år en svag opbremsning i forhold til det hektiske tempo sidste år. Samtidig er byggeriet af ejerboliger ved at gå helt i stå.

Alligevel regner Povl Christensen ikke med, at tempoet og beskæftigelsen falder på Fyn.

- Med de store projekter, der er på vej, bliver der ikke nogen nedgang. Vi får et pænt, sundt niveau som i 2005, siger entreprenøren.

Langt de fleste og største af projekterne i oversigten her på siden skal bygges i Odense. Det skyldes blandt andet, at Odense Kommune investerer alle de penge, som man har fået ind ved at sælge Elsam-aktier og Odense Energi.

En anden årsag er, at investeringerne i meget høj grad orienterer sig mod de store byer, og her er det nu blevet Odenses tur, efter at mulighederne især i København er udtømte.

Det er årsagen til de store butiksprojekter i Odense - på Rugårdsvej og Rosengårds-området.

Afmatning i kystbyerne

Den sammensætning af investeringerne har betydning, mener den lokale byggeformand:

- Der bliver høj byggeaktivitet i Odense og måske i Svendborg, men jeg venter en betydelig afmatning i kystbyerne, siger Claus Larsen, der er direktør for byggefirmaet Guldfeldt og formand for Dansk Byggeris fynske afdeling.

- Uden for Odense er det boliger, sommerhuse og ombygninger af parcelhuse, der trækker læsset, og det bliver der væsentlig mindre af i de kommende år, siger han.

Ejendomsmanden Heine Delbing, der bygger ejendomme til udlejning, er mindre optimistisk.

- Jeg forventer en mærkbar nedgang i nybyggeriet på Fyn i de kommende år, siger han og tilføjer, at hans vurdering måske er præget af, at det også vil passe hans forretning bedst.
  • Fyens Stiftstidende