Fynsk begejstring: Handel med kopier er ulovligt

Knud-Erik Hansen fra Carl Hansen & Søn.
Foto: Peter Leth-Larsen

Fynsk begejstring: Handel med kopier er ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tirsdag blev tre danske forretningsmænd dømt for handel med kopimøbler til Danmark. Dommen vækker glæde på møbelfabrikken Carl Hansen og Søn i Gelsted.

Det var en god dag på møbelfabrikken Carl Hansen og Søn i Gelsted, da Københavns Byret i tirsdags dømte tre danske forhandlere af kopimøbler for overtrædelse af ophavsretten.

De tre mænd blev dømt for at sælge kopier af danske designmøbler fra en engelsk hjemmeside. Endnu er møbeldesign ikke omfattet af den samme beskyttelse i England som i Danmark, men da sælgerne direkte markedsførte sig i Danmark, blev de altså dømt til mellem 6 og 12 måneders betinget fængsel, og deres varelager af designkopier vil nu blive destrueret.

Dommen er skelsættende, mener Carl Hansen og Søns direktør, Knud Erik Hansen, for den betyder, at det offentlige har taget en interesse i det tyveri, som salget af kopimøblerne er.

- Vi er begejstrede over, at der er fældet dom, for det viser jo tydeligt, at det er ulovligt at distribuere kopier af de danske designklassikere, vi producerer, siger han.

På fabrikken, der primært producerer møbler af Hans J. Wegner, får dommen betydning på flere måder: For det første går forbrugerne ikke ud og køber en original, når de har anskaffet sig en kopi. For det andet er de billigere - og ringere - kopier skadelige for de danske møbelfabrikkers omdømme. Og især i udlandet, mener Knud Erik Hansen.

- Nu er der kun et produkt på markedet, og det er det rigtige. Så vi slipper for en masse forvirring fra kunderne, siger møbeldirektøren.

Skal leve af kvalitet

Tirsdagens afgørelse har en effekt i Danmark. Det er en start, og det er også en personlig sejr for Knud Erik Hansen, der er barnebarn til fabrikkens stifter.

- Jeg må da indrømme, at jeg blev glad, da jeg læste skriftet fra vores advokat, for det er jo også en personlig kamp. Selvom jeg ikke har arbejdet her hele mit liv, har jeg jo været med på sidelinjen. Det har jo været frygteligt at se vores design blive stjålet, så jeg synes, det er en retfærdig dom, fortæller han.

På trods af at en af de store danske distributører af kopimøblerne nu med sikkerhed er fjernet fra markedet, regner Knud Erik Hansen ikke med, at det bliver muligt at komme designtyveriet til livs, for i USA og i Asien er der stadigvæk et stort marked for kopier.

- Det er meget, meget vanskeligt at sætte en stopper for, det kan vi ikke, siger han.

Og så længe efterspørgslen efter kopiprodukterne er til stede, vil produktionen fortsætte, så Carl Hansen og Søn skal profilere sig, som de altid har gjort, lyder det fra direktøren.

- Det, vi skal overleve på, er vores høje kvalitet. Vores møbler kræver håndværk på meget højt niveau, og det er svært og dyrt at efterligne.

Fynsk begejstring: Handel med kopier er ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce