Fynsk ålefisker om fiskeriforbud: - Det er mildest talt en katastrofe

Allan Buch, ålefisker i Middelfart og formand for Bælternes Fiskerforening, er bekymret for ålefiskernes fremtid. FOTO: Kim Rune

Fynsk ålefisker om fiskeriforbud: - Det er mildest talt en katastrofe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU's Ministerråd har onsdag vedtaget at lukke ålefiskeriet i tre sammenhængende måneder. Det vil især ramme det danske bundgarnsfiskeri.

Fremover skal det være ulovligt at fiske efter ål i november, december og januar. Det har EU's Ministerråd netop besluttet. Beslutningen kommer som en del af en genopretningsplan, der skal sikre, at ålebestanden udvikler sig bæredygtigt i fremtiden.

- Disse tiltag er afgørende for genopretningen af ålebestanden og for at beskytte de samfund, der lever af fiskeri, skriver EU's fiskerikommissær Karmenu Vella i en pressemeddelelse.

Men beslutningen er noget, der gør ondt på de fynske ålefiskere, fortæller formanden for Bælternes Fiskeriforening Allan Buch, der selv er ålefisker i Middelfart.

- Det er mildest talt en katastrofe. Og det er - efter vores bedste overbevisning - en beslutning, der er truffet på et helt forkert grundlag. Al forskning viser, at det er helt andre menneskelige faktorer, der gør, at ålebestanden er faldet. Det er ikke vores fiskeri, siger han til avisen.

Bliver beslutningen opretholdt, vil bundgarnsfiskeriet efter ål uddø, mener han.

- Især november og december er vigtige måneder for os. Vi kan simpelthen ikke køre en forretning, når vi ikke kan fange ål i tre måneder. For mig vil det betyde, at jeg må lukke min forretning, og der er mange andre i samme situation, fortæller han.

Forbud hjælper ikke

Den frygt deler formanden for Danmarks Fiskerieforening Svend-Erik Andersen.

- Det vil være en betydelig del af den danske fiskerikultur, der derved vil forsvinde. Ålefiskernes grej kan ikke bruges til andet fiskeri og vil derfor være uden værdi, siger Svend-Erik Andersen.

Han forstår ikke formålet med de tre måneders forbud.

- Det hjælper ikke ålen at forbyde det gennemkontrollerede og traditionsbundne ålefiskeri, som generationer af danske bundgarnsfiskere har drevet. Det er ikke fiskeriet efter blank-ål, der er afgørende for ålens tilbagegang. I stedet bør der kigges på hele ålens livsforløb, mener han.

Man bør for eksempel helt forbyde de sydeuropæiske fangster af glasål.

- Og det skal sikres, at der skabes muligheder for ålens vandringer, der i alt for mange tilfælde bliver forhindret, når vandløb er spærret af for eksempel vandkraftværker. Men den opgave har Kommissionen ikke ønsket at løfte. I stedet laver man symbolpolitik uden respekt for fiskeriet, siger han.

Svend-Erik Andersen ved endnu ikke, om fiskerne får tilbudt nogen form for kompensation.

- Men vi forventer en snarlig udmelding fra fiskeriministeren om, hvorledes vi skal tolke stoppet, og om der bliver nogen form for undtagelser, siger han.

Fynsk ålefisker om fiskeriforbud: - Det er mildest talt en katastrofe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce