Fuld damp på skråtobakken


Fuld damp på skråtobakken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

REGNSKAB: Oliver Twist i Odense fylder 200 år med rekordresultat

Nordens største producent af skrå, House of Oliver Twist A/S i Odense, holder trods en anselig alder dampen oppe. Flere og flere rygere har fået blik for skrå som et alternativ til røgtobakken.

Skrå er blevet et livsstilsprodukt. Og det er ikke mindst resultatet af en vedvarende satsning fra den fynske fabrik, at skrå fra at være et lavstatusprodukt har fået et nyt positivt omdømme og en ny kundekreds.

Virksomheden fylder 200 år i 2005 - og Oliver Twist er absolut still going strong. Det understreges af det netop offentliggjorte regnskab for 2003/04, der rummer et rekordoverskud på 8,8 millioner kroner efter skat.

Solid bundlinje

Før skat var overskuddet på 12 millioner kroner, og det svarer faktisk til, at indsatsen fra hver af de 25 medarbejdere på Børstenbindervej i Odense bidrager til bundlinjen med næsten en halv million kroner.

Af konkurrencehensyn oplyser House of Oliver Twist ikke omsætningstal, men som det også fremgår af tallene for bruttofortjenesten har omsætningen været stigende gennem de seneste år, oplyser administrerende direktør Michael Drest Nielsen.

Interessen vokser

- På alle vore markeder ses en øget interesse for alternativer til traditionel tobak. Der er mange forbrugere, der fatter interesse for vore. Det sker ofte i forbindelse med de restriktioner, der gennemføres - enten ved lov eller når firmaer indfører rygepolitik i et eller andet omfang, siger Michael Drest Nielsen.

- Begrænsningerne får forbrugerne til at se sig om efter andre muligheder. Ikke nødvendigvis medicinalindustriens nikotinprodukter, men også tobaksvarer, der ligesom vores tabletter kan nydes, uden at man sætter ild til dem, tilføjer direktøren.

House of Oliver Twist eksporterer 90 procent af skråtobakken og er den absolutte markedsleder i Skandinavien, hvor skrå er udbredt.

- I Danmark, Norge og Sverige er brugen af røgfri tobak kulturelt almindeligt accepteret. I Sverige er der således nok henved en million daglige brugere af røgfri tobak - ikke alene af Oliver Twists tobakstabletter, desværre. En række store producenter i Sverige har forstået at dyrke denne kultur omkring røgfri tobak, der først og fremmest fokuserer på snustobak, oplyser Michael Drest Nielsen.

Odense-fabrikken sælger også skrå til Tyskland, England, USA og Canada. Og modtager jævnligt forespørgsler fra andre markeder, men fabrikken er tøvende, fordi det vil kræve mange ressourcer og en massiv markedsføring at udbrede kendskabet til røgfri tobak til lande, hvor produktet er meget lidt kendt. Aktuelt er der dog overvejelser om at introducere Oliver Twist i Holland og Frankrig.

Gammelt håndværk

Familien Drest Nielsen, der har drevet fabrikken siden 1974, fastholder de gamle håndværkstraditioner.

Skråen håndlaves som en rigtig god cigar. De små tobaksstykker håndspindes stadig, ligesom de gamle udtryk i produktionen bevares. Her findes både piger, der kan spinde og sågar en rigtig sovsemester, ligesom der er ansatte, som kan strippe.

Ærbare strippere

Stripperne udøver et ganske ærbart håndværk. Det er nemlig dæksmagere, der fjerner stilken fra tobaksbladene, og det er ligesom de andre processer en vigtig forudsætning for at lave skrå af høj kvalitet.

Virksomheden fejrer sin 200 års fødselsdag til næste sommer, og da vil der nok blive slået ekstra på tromme for de historiske processer, som er en del af forudsætningen for Oliver Twists succes.

Fuld damp på skråtobakken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce