Frygt for fynske sukkerjob


Frygt for fynske sukkerjob

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-KVOTER: Danisco skal finde besparelser for 250 millioner, men uvist hvor
EU-Kommissionens forslag om en dramatisk reduktion i den europæiske sukkerproduktion skaber frygt for tab af flere hundrede arbejdspladser i Nakskov, Nykøbing og Assens.

- Det er en meget vanskelig situation, vi nu befinder os i, og det værste, der kan ske, er at Danisco beslutter at lukke sukkerfabrikken i Assens. Det ser jeg ganske vist ikke som en umiddelbar trussel, men det ville være en katastrofe, siger Peder Hovgaard Rasmussen, formand for dyrkerforeningen ved Assens Sukkerfabrik.

Der er 2300 dyrkere tilknyttet sukkerfabrikken i Assens, og heraf er de ca. 1800 fynske. Assens Sukkerfabrik har cirka 160 ansatte i sæsonen.

På Lolland-Falster frygter landbruget og afledte erhverv at miste mindst 1000 arbejdspladser, vurderer borgmestre, SiD og landbrugets organisationer, men det kalder Da- niscos koncerndirektør Mogens Granborg for rent sludder.

Han mener, det er alt for tidligt at tale om, hvorvidt det er nødvendigt at lukke fabrikker.

- Ingen ved, hvor meget roedyrkningen reduceres med. Det er dybest set op til landmanden. Men det vil under alle omstændigheder betyde, at vi skal effektivisere virksomhederne yderligere, og det vil vi gøre, siger Mogens Granborg til Fyens Stiftstidende.

Prisreduktion

Ifølge Mogens Granborg er der udsigt til, at forslaget vil blive meget forskelligt modtaget i de 25 EU-lande, og det kan derfor blive vanskeligt at forudse, hvordan den endelige ordning bliver.

- Det fremgår for eksempel ikke, hvordan prisreduktionen på roer og sukker vil blive gennemført, eller hvordan grænsebeskyttelsen fremover vil blive. Det fremgår heller ikke, hvorvidt det indregnes i den samlede kvotereduktion, hvis nogle medlemslande vælger frivilligt at sælge deres sukkerkvote tilbage til EU, siger Danisco-direktøren

Han mener, at en del af de sydeuropæiske lande kan være interesseret i at tilbagesælge deres kvoter, der har så stor indtjening på alternative afgrøder, at det kan betale sig at stoppe sukkerroedyrkningen.

Håber på opblødning

Sukkerdyrkernes fynske formand håber, at forslaget vil blive blødt op.

- Det er jo ikke alene landmændene, som berøres af dette, sukkerroedyrkerne skaber mange job ved siden af via transport, maskinfabrikker og jo ikke mindst de ansatte på sukkerfabrikkerne, siger Peder Hovgaard Rasmussen.

Han har 40 ha jord med roer, og vil miste 160.000 kroner netto, hvis Kommissionens forslag gennemføres.

- Bortfaldet af indtægt er beregnet til 4000 kroner pr. ha, og det er endda et forsigtigt skøn. Hvis vi ikke ville modtage kompensation ville tabet have været 9000 kroner pr. ha, siger formanden.

Gennemsnitsarealet blandt Danmarks 5800 dyrkere er 9,2 ha, men gennemsnitsarealet i den fynske dyrkerkreds er mindre.

Ifølge Peder Hovgaard Rasmussen er alternativet til sukkerroer mest oplagt hvede og byg.

- Der snakkes også om frøgræs, men hvis alle går over til den afgrøde, slår man nærmest bunden ud af markedet, siger den vestfynske sukkerroedyrker.

Usikkerhed

Han har svært ved at se, at Kommissionen som bebudet kan gennemføre sit forslag allerede fra 2005.

- Det skaber i hvert fald en meget stor usikkerhed, og vi skal jo som dyrkere allerede i januar-februar næste år vide, hvad retningslinjerne er.

Daniscos koncerndirektør forventer dog ikke, at forslaget får indflydelse på næste sæson.

- Det er meget optimistisk. Jeg tror først på, at det bliver aktuelt fra 2006-2007, siger Mogens Granborg, der forventer en afklaring inden for seks-ni måneder.

- Derfor vil det være ikke alene forkert over for de ansatte, men også uetisk af mig at begynde at tale om noget, som ingen ved noget endeligt om, siger Mogens Granborg.

Danisco investerede for få år siden en halv milliard kroner i fabrikkerne i Nykøbing og Assens, og knap en milliard svenske kroner i to af de tre fabrikker i Sverige. Ifølge Danisco-direktøren er der mulighed for at rationalisere yderligere.

- Vi forventer, at den effekt, der vil være på Daniscos regnskab, når vi har gjort, hvad vi kan gøre, er cirka 250 millioner kroner eller 25 procent af vores indtjening, siger Mogens Granborg.

Ifølge Danisco-direktøren er fabrikkerne i Sverige, Danmark og Tyskland stort set lige effektive.

- Vi er også effektive i Finland, men fabrikkerne er meget mindre her, siger Mogens Granborg.

Danisco ejer også aktiemajoriteten i tre fabrikker i Litauen, der ikke har været igennem samme modernisering som i Danmark og Sverige.

Frygt for fynske sukkerjob

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce