Frisk undersøgelse: Fynske kommuner mindre erhvervsvenlige

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel kigger langt efter en bedre placering til sin kommune, efter at Odense er dumpet ned på en plads som nr. 44 på Dansk Byggeris liste over erhvervsvenlighed. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Frisk undersøgelse: Fynske kommuner mindre erhvervsvenlige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I to ud af de ti fynske kommuner er det gået frem med erhvervsvenligheden det seneste år, viser frisk undersøgelse fra Dansk Byggeri. Middelfart og Assens har forbedret sig, alle andre steder er det blevet dårligere eller status quo.

Det seneste år er det gået jævnt tilbage med de fynske kommuners hjælpsomhed og venlighed over for erhvervslivet. Når der måles på parametre som byggesagsbehandling, skatter og afgifter, kommunale investeringer og udlicitering, udbud og en række andre ting, så er det gået jævnt tilbage i syv ud af ti fynske kommuner. Det viser den seneste undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Kun to fynske kommuner har forbedret deres placering på listen i forhold til året før. Middelfart er den højst placerede fynske kommune på listen på en 28.-plads, et gevaldigt hop op fra placeringen som nr. 52 året før og derfor forbi de to store kommuner på Fyn, Odense og Svendborg.

Assens er også gået frem på listen og indtager pladsen som nr. 64 mod senest 76.

I det hele taget er hovedparten af de fynske kommuner - syv ud af ti - placeret i den nederste halvdel af listen over alle 98 danske kommuner. Helt skidt er det på Ærø og Kerteminde, der indtager pladserne som nr. 92 og 95 på listen.

Der er ikke noget entydigt billede af, om placeringen har nogen sammenhæng med det politiske styre i kommunen. Socialdemokratiet, der har de fleste borgmesterposter på Fyn, er placeret både i top og bund af listen med Middelfart, Svendborg og Odense som de tre bedste fynske kommuner, Faaborg-Midtfyn midt i og Ærø og Kerteminde i bunden, Langeland med en SF-borgmester er dumpet et stykke ned, mens de tre Venstre-kommuner Nyborg, Nordfyns og Assens udgør midterfeltet på listen.

Erhvervsvenlighed Fyn
De fynske kommuners placering på Dansk Byggeris undersøgelse over erhvervsvenligheden i de 98 danske kommuner. Tallet i parentes er placeringen i undersøgelsen sidste år.28 (52) Middelfart

37 (33) Svendborg

44 (36) Odense

58 (27) Faaborg-Midtfyn

60 (58) Nyborg

62 (23) Nordfyns

64 (76) Assens

80 (63) Langeland

92 (92) Ærø

95 (94) Kerteminde

Undersøgelsen bygger på parametre som sagsbehandlingstid for byggesager, skatter og afgift, kommunale investeringer og udlicering af tekniske opgaver, håndtering af erhvervsaffald, udbud samt arbejdsmarked og uddannelse.
Sagsbehandlingen for byggesager i Odense, Svendborg og Faaborg-Midtfyn er over 70 dage. Foto: Nils Svalebøg
Sagsbehandlingen for byggesager i Odense, Svendborg og Faaborg-Midtfyn er over 70 dage. Foto: Nils Svalebøg

Langsom byggesagsbehandling

Behandlingen af byggesager er et særligt fokuspunkt i både denne og lignende undersøgelser. Her står det ikke specielt godt til på Fyn generelt. Odense, Svendborg og Faaborg-Midtfyn har som de eneste i Vestdanmark (sammen med Samsø, red.) en sagsbehandlingstid for byggesager på mindst 70 dage. Især Odense har ellers gennem flere år netop forsøgt at nedbringe tiden, men har nu i forbindelse med aktuelle nedskæringer i By- og Kulturforvaltningen lagt op til, at der skal skæres ned på det område.

Assens, Kerteminde og Langeland har den korteste tid på 15-29 dage, resten ligger mellem 29 og 70 dage.

- På Fyn er byggesagsbehandlingstiden på et år mere end fordoblet i både Faaborg-Midtfyn Kommune og Nordfyns Kommune. Byggesagsbehandlingstiden er blevet 150 procent længere i Faaborg-Midtfyn Kommune (73 dage) og 120 procent længere i Nordfyns Kommune (57 dage), siger Mads P. Gede, regionskonsulent for Dansk Byggeri Fyn.

- Generelt på Fyn er byggesagsbehandlingstiden steget over hele linjen på grund af travlhed, og fordi kommunerne mangler byggesagsbehandlere. De ligger og stjæler hinandens byggefolk, tilføjer han.

Jylland topper

Der er udelukkende jyske kommuner i toppen af Dansk Byggeris liste med Billund, Thisted og Holstebro som de tre bedste. Sidste års nr. 1, Frederikssund, er dumpet ned på en 11.-plads, det rækker dog fortsat til at være den bedste i Østdanmark, som til gengæld er leveringsdygtig i de tre nederste placeringer til Albertslund, Glostrup og Rødovre.

Se hele undersøgelsen på www.erhvervsvenlighed.dk

Frisk undersøgelse: Fynske kommuner mindre erhvervsvenlige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce