Frisk sprøjt til fynske æbler

Jens Pasgaard adm. direktør GASA
Foto: Carsten Bundgaard

Frisk sprøjt til fynske æbler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøstyrelsen har netop godkendt et nyt middel til æbler, men det kan sandsynligvis ikke redde æbleavlernes trængte økonomi

Der er håb for de lettere rynkede danske æbler, som ofte ligger tilbage på hylden i supermarkederne til fordel for blanke og sprøde udenlandske æbler.

Miljøstyrelsen har netop godkendt midlet Smart Fresh, som kan få æbler til at knase i helt op til et år.

Selvom mange forbrugere er skeptiske, så vil Gasa-Odense teste gassen i den kommende sæson.

- Det er helt klart noget, vi vil prøve af, for der er gode erfaringer fra udlandet, siger Jens Pasgaard, som er direktør for Gasa-Odense.

Han håber, at Smart Fresh, der nu er godkendt i 33 lande, vil styrke de hårdt pressede fynske æbleavlere i konkurrencen med udlandet.
Vælgerjagt i Odense centrum
Vælgerjagt i Odense centrum
Foto: Rumle Skafte

Vil have lige vilkår

Ikke mindst fordi en stor del af de udenlandske æbler, der importeres til Danmark i forvejen er behandlet med Smart Fresh og derfor ofte holder bedre og ser friske ud i lang tid.

- Vi har i branchen bedt om at få lige vilkår, og jeg håber, at det bliver positivt for de danske frugtavlere, siger Jens Pasgaard.

Han erkender dog, at det i sidste ende er forhandlerne og forbrugerne, der afgør, om Smart Fresh skal bruges i stor udstrækning.

- Det er dem, der bestemmer, men jeg kan kun håbe på, at det med tiden udvikler sig sådan, at de er positive overfor Smart Fresh, siger han.
Et æble.
Et æble.
Foto: Rumle Skafte

Det grønne image

Supermarkedskæden Coop har styrket sit grønne image ved at melde ud, at den ikke vil sælge frugt, der er behandlet med Smart Fresh.

Og de to andre store aftagere Dansk Supermarked og Supergros er ifølge Thomas Ørskov fra Ørskov Frugt heller ikke begejstrede.

- Vi vil i princippet ikke bruge det, for vores store kunder er ikke indstillet på det. Vi skal prøve at holde fast i, at de danske æbler er behandlet så lidt som muligt. Det er lidt mere den rene vare, siger han.

Thomas Ørskov overvejer alligevel at teste midlet for at være på forkant med udviklingen, men han tror ikke på, at avlerne kan få mere for deres æbler på grund af Smart Fresh.

- Hvis vi troede på det, så ville vi selvfølgelig gå aktivt ind i det. Vi kæmper jo for, at avlerne kan få så meget som muligt for æblerne, siger han.

Frisk sprøjt til fynske æbler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce